Papež v OSN vyzval na ochranu prírody a odsúdil svetovú nerovnosť

Škodiť životnému prostrednej znamená škodiť ľudstvu, aj životné prostredie má totiž svoje práva a ľudia nemajú právo ich porušovať. V prejave na Valnom zhromaždení OSN to v piatok vyhlásil pápež František.

25.09.2015 17:51
Pápež František Foto: ,
Pápež František počas prejavu na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN.
debata (2)

Odsúdil tiež nerovnosť vo svete a „ideologickú kolonizáciu“ zo strany bohatých krajín, ktoré vraj chudobným štátom vnucujú svoje vzorce správania, napríklad v oblasti práv homosexuálov či užívania antikoncepcie.

V časti príhovoru týkajúceho sa životného prostredia pápež vyzval na prijatie účinnej dohody pre boj so zmenami klímy na nadchádzajúcej konferencii v Paríži. Podľa neho totiž existuje „skutočné právo životného prostredia“, ktoré ľudia nesmú porušovať. Ekologická kríza a ničenie biodiverzity vraj navyše predstavuje ohrozenie „samotnej existencie ľudského druhu“.

Organizácia Spojených národov v uplynulých 70 rokoch svojej existencie prispela k ustáleniu a rozvoju medzinárodného práva a pomohla vyriešiť bezpočet konfliktov, napriek tomu však zostáva nevyriešená rada problémov, uviedol ďalej pápež. Za jednu z otvorených kapitol označil rovnoprávnosť členov svetového spoločenstva, lebo niekoľko málo krajín pri sebe sústredilo prílišnú moc.

„Reformy a prispôsobovania sa dobe sú neustále potrebné, aby bol sledovaný cieľ zabezpečiť všetkým krajinám bez výnimky podiel na skutočnom a spravodlivom vplyve na rozhodovací proces,“ povedal pápež. Zdôraznil, že nerovnosť je obzvlášť viditeľná v Bezpečnostnej rade a v medzinárodných finančných agentúrach, kde niekoľko málo krajín sústredilo veľkú moc.

Bohaté krajiny navyše podľa Františka ideologicky kolonizujú chudobné krajiny a vnucujú im svoje „nenormálne a nezodpovedné“ predstavy o životnom štýle, a to hlavne v oblasti práv homosexuálov, rodovej rovnosti, užívania antikoncepcie či potratov. Život je podľa pápeža posvätný vo všetkých svojich štádiách.

Vo svojej reči pápež takisto odsúdil konflikty vo svete. „Vojna je negáciou všetkých práv a dramatickým útokom na životné prostredie,“ uviedol. V jasnom odkaze na organizáciu Islamský štát pranieroval František prenasledovanie náboženských menšín a ničenie kultúrnych pamiatok. Obrovským problémom je podľa neho aj obchod s drogami, ktorý „v tichosti“ spôsobuje smrť miliónov ľudí. Naopak pápež privítal uzavretie jadrovej dohody svetových mocností s Iránom a vyjadril nádej, že dohoda je účinná a trvalá. Vyslovil sa takisto pre úplný zákaz jadrových zbraní.

Pred prejavom k Valnému zhromaždeniu sa prihovoril pápež k zamestnancom OSN, menovite sa obrátil nielen na vysokých úradníkov, ale aj upratovačky či strážnikov. Všetkým poďakoval za ich prácu. V závere si potom spolu so zhruba 400 poslucháčmi uctil mŕtvých pracovníkov OSN minútou ticha.

Vo Valnom zhromaždení OSN doteraz vystúpili traja pápeži. Prvým bol v roku 1965 Pavol VI., Pápež Ján Pavol II. tu prehovoril dokonca dvakrát, v rokoch 1979 a 1995. Pápež Benedikt XVI. potom do newyorského sídla OSN zavítal v roku 2008.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #OSN