Putin bude mať dvojstranné rozhovory s Merkelovou i Hollandom

Ruský prezident Vladimir Putin bude mať 2. októbra v Paríži dvojstranné stretnutia s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom. Informoval o tom v piatok novinárov v Moskve vplyvný politický poradca Kremľa Jurij Ušakov.

25.09.2015 18:35
Putin, Merkelová, Hollande Foto: ,
Nemecká kancelárka, ruský prezident Vladimir Putin a francúzsky prezident Francois Hollande na archívnej snímke.
debata (73)

Putin nebude mať samostatné stretnutie s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom. Obaja sa stretnú len v rámci štvorstranných rozhovorov o riešení ukrajinského konfliktu, spresnil Ušakov podľa tlačovej agentúry Reuters.

Rusko tiež podľa slov Ušakova víta vyjadrenia nemeckej kancelárky Merkelovej, v ktorých navrhla začlenenie širokej škály krajín do diskusií o Sýrii.

„Toto je podľa môjho názoru dôležitá okolnosť v súčasných sýrskych súvislostiach: že Merkelová v posledných dňoch rozpráva o potrebe uskutočniť rokovania o Sýrii s mnohými hráčmi,“ uviedol Ušakov a dodal, že kancelárka mala na mysli Irán, Saudskú Arábiu, Sýriu, Rusko a ďalších regionálnych hráčov: „To sa zhoduje s tým, čo si myslíme aj my.“

Kremeľ sa v piatok prostredníctvom Ušakova opäť vyjadril k avizovanému stretnutiu Putina a amerického prezidenta Baracka Obamu v pondelok v New Yorku. Kremeľ vyhlásil, že Washington predstavil prekrútenú verziu udalosti, keď uviedol, že to Putin sa snažil o stretnutie s Obamom. Ušakov zdôraznil, že rozhovory oboch lídrov v New Yorku navrhla americká vláda.

Obama a Putin sa majú stretnúť v pondelok 28. septembra po Putinovom prejave na Valnom zhromaždení OSN, v čase zvýšeného napätia v Európe a na Blízkom východe, pripomenula agentúra Reuters. „Podrobnosti takýchto príprav zvyčajne nie sú zverejňované,“ vysvetlil Ušakov novinárom. „Ale keďže americká strana sa rozhodla zverejniť svoju verziu, ktorá prekrúca to, čo sa stalo… otvorene upozorňujem, že vyhlásenie tlačového tajomníka Bieleho domu (Josha) Earnesta, že o stretnutie sa snažil ruský prezident a opakovanie žiadal o možnosť usporiadať ho, nezodpovedá pravde,“ povedal Ušakov.

Jeho vyjadrenia protirečia štvrtkovým výrokom amerických predstaviteľov – Biely dom totiž uviedol, že stretnutie sa bude konať na Putinovu žiadosť.

Ušakov pripomenul, že ruská strana „očakáva od amerických partnerov taktnejší a profesionálnejší prístup k takýmto záležitostiam“.

Ruský poradca takisto vyhlásil, že hlavnou témou diskusie medzi Putinom a Obamom bude Sýria a že obaja budú debatovať aj o iných otázkach vrátane krízy na Ukrajine.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama #Angela Merkelová #Vladimir Putin #Francois Hollande #kríza na Ukrajine