Exšéf CIA: Sýria je geopolitickým Černobyľom

Už v pondelok sa na pôde VZ OSN stretne prezident USA Barack Obama a ruský líder Vladimir Putin. Na programe ostro sledovaných rozhovorov by mali byť predovšetkým dve témy: riešenie situácie na Ukrajine, a hlavne občianskej vojny v Sýrii a jej následkov predovšetkým pre Európu v podobe pokračujúcej cunami zďaleka nielen sýrskych utečencov.

26.09.2015 07:00
utečenci, Macedónsko Foto: ,
Žena si umýva ruky v gréckej dedinke Idomeni v južnom Macedónsku počas čakania na povolenie prekročiť hranicu do Srbska, aby pokračovali do Maďarska, Rakúska a Nemecka.
debata (82)

„Negatívny efekt sýrskej krízy sa podobá na jadrovú katastrofu z čias ZSSR. Hrozí niekoľkoročnými následkami. Čím dlhšie jej dovolíme existovať, tým ťažšie budú jej následky,“ cituje Defense News Davida Petraeusa, bývalého šéfa CIA, ktorý sa o svoje poznatky nedávno podelil s členmi branného výboru Senátu USA.

„Sýria sa zmenila na geopolitický Černobyľ extrémizmu a chaosu,“ konštatuje Petraeus, ktorý ešte donedávna videl za všetkými spomínanými hrozbami legálne zvoleného sýrskeho prezidenta Bašara Asada a naliehal na jeho „stiahnutie z obehu“. Situácia sa však zmenila. Príkladom najnovšej „premeny“ v postoji k sýrskemu lídrovi sú nedávne výroky nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

Otočka v Berlíne

„Bašar Asad sa musí stať súčasťou rokovaní týkajúcich sa riešenia sýrskeho konfliktu. Rovnako ako USA, Rusko a ďalšie kľúčové regionálne krajiny vrátane Iránu a Saudskej Arábie,“ povedala Merkelová, citovaná BBC, na nedávnom summite EÚ. Jej politickú otočku možno pripísať neúspešnému riešeniu utečeneckej vlny, čo sa už odzrkadlilo na jej klesajúcej popularite aj v Nemecku. Pritom jej postoj prišiel čoskoro po tom, čo Washington odmietol ponuku prezidenta Putina spolupracovať s Asadom s cieľom poraziť islamských radikálov v Sýrii a v Iraku. Ibaže, ako pripomína AFP, aj Berlín rovnako ako aj ďalší európsky lídri pod tlakom udalostí zmenili postoj k účinkovaniu sýrskeho lídra, ktorého niektorí neúspešne odpisujú už viac ako štyri roky. Aj preto by mala byť Asadova ďalšia úloha v riešení sýrskeho problému "na tanieri“ rokovania tandemu Obama – Putin.

Erdogan má vlastnú víziu

„V ruskom pohľade na sýrsky problém som zatiaľ nevidel konkrétne kroky v snahe ho vyriešiť. Budeme o tom ešte rokovať,“ vyjadril sa turecký prezident Recep Tayyip Erdogan počas nedávneho slávnostného znovuotvorenia najväčšej európskej mešity v Moskve. Vyslovil sa síce za účasť Asada na mierovom procese, ale „iba v prechodnom období“. Nezabudol si pritom „kopnúť“ aj do strategického amerického spojenca. Washingtonu konkrétne vyčítal podporu sýrskemu Kurdskému demokratickému zväzu, ktorý je podľa neho „rovnakou teroristickou organizáciou, ako je Islamský štát či turecká Strana kurdských pracujúcich“. Američanom zároveň nemôže zabudnúť, že odmietli ním navrhovanú tzv. bezletovú zónu nad Sýriou, hlavne nad jej severovýchodom. Nad oblasťou, kde operujú už spomínaní Kurdi. Doteraz vlastne jediná sila schopná úspešne vojensky čeliť islamským extrémistom z IŠ. Američania svoje rozhodnutie pritom odôvodnili nasadením ruských prostriedkov protivzdušnej obrany a moderných lietadiel.

Podľa Jevgenia Satanovského, blízkovýchodného odborníka, Erdoganova nespokojnosť s vývojom sa prejavila aj v prípade od leta pokračujúcej utečeneckej vlny.

„Bol to Erdogan spoločne so saudskoarabskými a katarskými fondmi, kto vyprovokoval spomínanú krízu s cieľom donútiť Francúzov, Britov aj všetkých ostatných sa rozhýbať,“ povedal Satanovskij v rozhovore pre moskovsky rozhlas FM. Pritom, ako pripomenul, z celkového počtu utečencov tvoria Sýrčania iba okolo 20 percent.

„Sú tu ešte Afganci, Afričania či kosovskí Albánci, ktorí skupujú sýrske pasy. A nehovorím napríklad o Pakistancoch,“ dešifruje politológ skladbu pokračujúcej vlny utečencov. Zároveň predpovedá, že utečencov bude do konca roka milión. „Je to novodobé sťahovanie národov,“ dodal o cunami, ktorú pôvodne z vlastných dôvodov spustil najvyšší v Ankare. Využil či presnejšie zneužil okolo dvoch miliónov utečencov v Turecku ako zbraň, ktorá sa však dnes správa ako neriadená strela.

Za všetko môže Asad?

Na ustavične skloňované spojenie Asada so sýrskymi utečencami, ako hrozby pre Európu, reagovala najnovšie aj Chadil Al Asmar, šéfka Agentúry pre problematiku sýrskej rodiny.

„Ľudia sú nútení utekať zo Sýrie, opúšťať svoje domovy. Nespravodlivé hospodárske sankcie zasahujú do života našich žien, detí a starcov. Ľudia nereagujú na politikov. Míňajú všetky peniaze s cieľom nájsť lepšie životné podmienky,“ cituje RIA Novosti Sýrčanku. Zároveň vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby ukončilo vyčíňanie teroristov v Sýrii. „Nevieme, čo sú to za ľudia a prečo prišli k nám. Ničia však naše obydlia, naše pamätníky a ponižujú naše práva,“ dodala Chadil Al Asmar.

© Autorské práva vyhradené

82 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama #Vladimir Putin #kríza na Ukrajine #vojna v Sýrii