Asi 200 militantov z Boko Haram sa vzdalo nigérijskej armáde

Približne 200 členov militantnej organizácie Boko Haram sa dobrovoľne vzdalo nigérijskej armáde. S odvolaním sa na vyhlásenia nigérijskej armády o tom v sobotu informoval spravodajský server BBC, pričom dodal, že ide o doposiaľ najväčšiu kapituláciu zo strany týchto islamistických bojovníkov.

26.09.2015 09:49
debata (1)

Militanti sa vzdali do rúk armády v meste Banki ležiacom na nigérijsko-kamerunských hraniciach. Nigérijská armáda už pred časom informovala o tom, že sa jej toto pohraničné mesto podarilo znovu získať, túto správu však nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov.

Zahraničný korešpondent BBC v Nigérii Will Ross uviedol, že v posledných týždňoch sa nigérijskej armáde vzdali desiatky členov hnutia Boko Haram, toto je však podľa neho najväčšia skupina.

Samotnú nigérijskú armádu incident naplnil vlnou optimizmu a vyhlásila, že extrémistickú skupinu sa jej podarí poraziť v priebehu niekoľkých týždňov.

Ross však poukázal na to, že podobne sa v oblasti vyvíjala situácia približne pred rokom, keď sa vzdali dve asi 100-členné skupiny militantov a tesne po tom nasledovala najkrvavejšia fáza konfliktu. Ten si počas šiestich rokov vyžiadal približne 17 000 obetí na životoch, doplnil BBC.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Boko Haram #Nigéria