Putin s Obamom: K Sýrii cez Ukrajinu?

Nevedia sa dohodnúť ani na tom, kto stretnutie navrhol. Biely dom tvrdí, že to bol Kremeľ. Moskva oponuje, že iniciatíva vyšla z Washingtonu. No napriek hlbokým nezhodám sa v pondelok na pôde OSN stretnú americký prezident Barack Obama s ruskou hlavou štátu Vladimirom Putinom. Naposledy sa osobne rozprávali v novembri 2014.

28.09.2015 07:24
utečenci, migranti, migračná kríza, nemecko,... Foto:
Utečenci najmä zo Sýrie a z Afganistanu v nemeckom Hanau. Viaceré vojenské konfl ikty naďalej prispievajú k vlne migrantov, ktorá v Európe neutícha.
debata (65)

"Naliehavo o schôdzku žiadal,“ povedal podľa denníka New York Times na adresu vládcu Kremľa hovorca Bieleho Domu Josh Earnest. "Vyhlásenia, že Putin sa mimoriadne zaujímal o stretnutie a opakovane oň žiadal, nie sú pravdivé,“ citovala ruská agentúra Tass Jurija Ušakova, vysokopostaveného poradcu ruského prezidenta pre zahraničnú politiku.

Expert na medzinárodné vzťahy Mitchell Orenstein pripomína, že Obama sa mesiace vyhýbal stretnutiu s Putinom, aby ho medzinárodne izoloval v súvislosti s ruskou podporou separatistom na Ukrajine a anexiou Krymu. Odborník pripomína, že postoj Bieleho domu teraz ovplyvnili aj európski spojenci.

"Pravdepodobne Nemecko,“ povedal pre Pravdu Orenstein, člen Davisovho centra pre ruské a eurázijské štúdie na Harvardovej univerzite. Európu trápi utečenecká kríza, ktorej hlavným zdrojom je konflikt v Sýrii. Bez jeho utlmenia problém nebude možné riešiť. Rusko dlhodobo stojí za diktátorom Bašarom Asadom a v posledných týždňoch výrazne zvýšilo svoju vojenskú prítomnosť v Sýrii.

Konflikt v Sýrii

  • Americké ozbrojené sily potvrdili, že malá skupina sýrskych povstalcov vycvičených armádou USA odovzdala organizácii al-Nusrá, ktorá je napojená na Al-Kajdá, zbrane výmenou za bezpečnosť.
  • Francúzsko podniklo prvé letecké útoky na pozície Islamského štátu v Sýrii. Oznámil to prezident François Hollande.
  • Irak uviedol, že jeho vojenskí predstavitelia sa podieľajú na spravodajskej a bezpečnostnej spolupráci s Ruskom, Iránom a so Sýriou, zameranej proti Islamskému štátu.

Asad v roku 2011 použil proti pokojným protestom silu. Situácia prerástla do krvavej občianskej vojny, na ktorej sa priživuje aj Islamský štát. Konflikt si vyžiadal viac ako 250-tisíc obetí. Asi štyri milióny Sýrčanov ušli do zahraničia. Väčšina žije v utečeneckých táboroch v Turecku, Jordánsku a Libanone. Okolo sedem miliónov Sýrčanov opustilo domovy v rámci krajiny.

Putin pred stretnutím s Obamom nijako nenaznačil, čím by Rusko mohlo prispieť k riešeniu konfliktu. V americkej televízii CBS Asada podporil a vyhlásil, že pomoc sýrskym povstalcom je v rozpore s medzinárodným právom. Západ k vojne v Sýrii len hľadá spoločný postoj. Nemecká kancelárka Angela Merkelová tvrdí, že je potrebné rozprávať sa o konflikte aj s Ruskom a s Asadom.

Podľa britských médií premiér David Cameron neodmieta, že Asad by bol krátkodobo súčasťou politického riešenia. To by zahŕňalo aj boj s Islamským štátom. Francúzsky prezident François Hollande, naopak, chce, aby Asad skončil. Paríž však predpokladá, že v budúcnosti by krajinu spravovala širšia koalícia.

"Viac ako kedykoľvek predtým je naliehavé vytvorenie politickej tranzície, ktorej súčasťou budú časti opozície a Asadovho režimu,“ uviedol vo vyhlásení Hollande. Obama s Putinom asi spomenú všetky možné varianty, ale ich stretnutie takmer určite nebude znamenať žiadny prelom.

"Bude to veľmi čudná schôdzka. USA sa chcú presvedčiť, či s Ruskom môžu rátať pri nejakom pokroku v súvislosti s Ukrajinou. Moskva sa chce rozprávať len o Sýrii a ukázať, že môže poskytnúť svojich vojakov. Rusko má však v Sýrii vlastnú agendu, ktorá nie je zhodná s americkou,“ myslí si Orenstein.

Podľa experta tak bude výsledok rozhovoru s Obamu s Putinom asi len jeden. "Nie je jasné, čo sa dá dosiahnuť, okrem toho, že Rusi a Američania na seba v Sýrii nebudú strieľať,“ vyhlásil Orenstein.

© Autorské práva vyhradené

65 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Barack Obama #Vladimir Putin