Podľa Rúháního Asadova vláda nemôže byť oslabená

Iránsky prezident Hasan Rúhání v nedeľu uviedol, že boj proti radikálnym militantom ako skupina Islamský štát (IS) v Sýrii je najvyššou prioritou a ak majú byť porazení, vláda prezidenta Bašára Asada "nemôže byť oslabená".

28.09.2015 09:02
Hasan Rúhání, Irán, OSN, prezident Foto: ,
Iránsky prezident Hasan Rúhání.
debata

„To neznamená, že sýrska vláda nepotrebuje reformu. Samozrejme, že ju potrebuje,“ povedal Rúhání zástupcom amerických inštitútov a novinárom popri Valnom zhromaždení OSN v New Yorku. Dodal, že odstránenie Asada, spojenca Iránu, by premenilo Sýriu na útočisko pre extrémistov.

Diskusie o politickej reforme v Sýrii by preto podľa iránskeho prezidenta mali prísť až po odstránení hrozby extrémizmu v krajine. Iránska štátna tlačová agentúra IRNA informovala, že Rúhání skráti návštevu New Yorku a vráti sa do Teheránu v pondelok na pohreb Iráncov, ktorí zahynuli pri tragédii počas púte hadždž v Saudskej Arábii.

V súvislosti s náletmi Spojenými štátmi vedenej koalície na ciele IS v Sýrii iránsky prezident povedal, že militanti nebudú porazení len leteckými operáciami. Rusko je podľa neho „pripravené bojovať proti terorizmu“ a rovnako chce poraziť hrozbu IS.

„Ak prioritou nie je poraziť terorizmus, robíme veľkú chybu,“ uviedol Rúhání. Dodal, že postoje Moskvy a Teheránu v prípade Sýrie sú „takmer identické“.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Rúhání #Bašár al-Asad