Taliban dobyl afganský Kundúz

Bojovníci z afganského hnutia Taliban dobyli počas veľkej ofenzívy mesto Kundúz, metropolu rovnomennej provincie ležiacej v severnom Afganistane. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie afganskej vlády.

28.09.2015 09:56 , aktualizované: 22:49
debata (20)

„Mesto Kundúz padlo do rúk Talibanu,“ uviedol hovorca afganského ministerstva vnútra. Bojovníci z Talibanu zároveň z tamojších väzníc oslobodili stovky trestancov, doplnil spravodajský server BBC. Povstalecké oddiely na mesto zaútočili ešte pred svitaním a pomerne rýchlo sa v ňom zmocnili kľúčových budov, pričom ďalej postupovali smerom k letisku.

Afganská vláda vyhlásila, že sa chystá podniknúť ofenzívu na opätovné získanie mesta, kam už vyslala vojenské posily, pričom boje s militantmi v meste aj naďalej pokračujú, uviedla agentúra DPA. Kundúz sa tak stal prvou provinčnou metropolou, ktorej sa Taliban zmocnil po svojom zosadení, ku ktorému prispela americká vojenská intervencia v roku 2001. Mesto má zároveň aj strategický význam, keďže je dôležitým dopravným uzlom severnej časti Afganistanu.

„S dobytím policajného areálu a úradu guvernéra v Kundúze padla do našich rúk celá provincia a naši bojovníci teraz postupujú smerom k letisku,“ uviedol hovorca Talibanu Zabíhulláh Mudžáhid prostredníctvom správy zverejnenej na sociálnej sieti Twitter.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban #ofenzíva