Taliansky premiér: Problémom EÚ nie je Rusko, ale Maďarsko s plotom

Taliansky premiér Matteo Renzi povedal, že najväčší problém pre Európsku úniu teraz predstavuje Maďarsko, ktoré "postavilo nový múr", a nie Rusko. "Bolo by tragickým omylom pomýšľať na Európu bez Ruska," dodal Renzi v nedeľu v prejave v newyorskom sídle nadácie bývalého amerického prezidenta Billa Clintona.

28.09.2015 12:55
Matteo Renzi Foto: ,
Taliansky premiér Matteo Renzi.
debata (63)

Renzi tak narážal na plot proti imigrantom, ktorý Maďarsko vybudovalo na svojej južnej hranici. Taliansky premiér v prejave, ktorému načúval okrem Clintona napríklad aj finančník George Soros, ďalej uviedol, že Taliansko vidí ako nástupcu Nemecka čoby lídra Európy.

„Ak bude Taliansko v nasledujúcich desiatich rokoch pokračovať v nevyhnutných štrukturálnych reformách, stane sa vodcom Európy, silnejším ako Nemecko,“ tvrdil Renzi, ktorého citovala agentúra ANSA.

Renziho vláda sa pustila do ambicióznych reforiem, ktoré sa týkajú napríklad pracovného trhu, vzdelania a justície. Kabinet sa okrem toho snaží presadiť aj reformu ústavy tak, aby bol politický systém v krajine pružnejší a menej nákladný. Renzi súdi, že Taliansko má ohromný potenciál a skutočným problémom Európy je „nedostatok vízie“.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Rusko #plot #utečenci #Matteo Renzi