OSN: Témou nie je len Sýria

Bolo že to špekulácií o obsahu prejavov prezidentov Vladimira Putina a Baracka Obamu na jubilejnom 70. zasadnutí VZ OSN. Rovnako ako aj o rokovaní Putin - Obama na rovnakej pôde.

28.09.2015 18:13 , aktualizované: 18:54
Obama, OSN Foto: ,
Americký Prezident Barack Obama na zasadnutí Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov.
debata (138)

Bude? Nebude? Na čí popud sa uskutoční? Napokon v pondelok zazneli kľúčové prejavy oboch lídrov a v noci na utorok sa stane skutočnosťou aj rokovanie prezidentov Vladimira Putina a Baracka Obamu. Naposledy sa tak stalo pred dvoma rokmi. Problém utečencov v Európe a občianska vojna v Sýrii v prvý deň potlačili mnohými na Západe očakávanú ukrajinskú tému.

Pan Ki-mun: Pomoc trpiacim je nedostatočná

Rečnícky maratón, ktorý potrvá do 3. októbra a v ktorom prehovorí celkove približne 144 lídrov štátov a vlád a 46 ministrov, odštartoval generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. V priamom televíznom prenose apeloval na potrebu zvýšiť pomoc ľuďom trpiacim vo svete. Ako povedal, v tomto smere sa urobilo nemálo v prípade Iraku, Južného Sudánu a Jemenu, ale plán pomoci sa podarilo naplniť len na 50 percent.

„Vážny deficit sme však zaznamenali v prípade plnenia humanitárnej reakcie v prípade Ukrajiny,“ upozornil Pan Ki-mun s tým, že pomoc sa podarilo prefinancovať iba na 39 percent. Ako zdôraznil, stále chýbajú očakávané príspevky členských krajín. „V prípade Sýrie kryjeme len z tretiny potrebnú pomoc OSN a výzvu na pomoc Namíbii prešli členské štáty dokonca mlčaním,“ konštatoval Pan Ki-mun.

Obama: Nechceme izolovať Rusko

V úvode svojho asi 40-minútového prejavu prezident USA Barack Obama konštatoval, že vďaka OSN existuje vo svete systém pravidiel a noriem, ktoré sú prijateľné pre všetkých. V súvislosti s viacerými problémami vo svete priznal, že „USA ich nedokážu samy riešiť“, ale zároveň upozornil, že Spojené štáty „nebudú váhať použiť aj silu“.

V súvislosti so situáciou v Sýrii vyjadril presvedčenie, že Washington aj dnes považuje za aktuálny odchod Bašára Asada z postu prezidenta. Charakterizoval ho pritom ako "tyrana, ktorý zabíja deti“, ale "s ktorým je potrebné rokovať v záujme boja proti nepokojom a terorizmu“.

Podľa Obamu sú Rusko a Čína súčasťou potenciálnej výzvy USA. Nezabudol zopakovať, že plnenie dohody o iránskom jadrovom programe pomôže vyhnúť sa možnému vojnovému konfliktu.

Na adresu protiruských sankcií Obama vyhlásil, že nie sú prejavom snahy USA vrátiť svet k obdobiu studenej vojny. „Nechceme izolovať Rusko. Želáme si silné Rusko, ktoré by sa s nami aktívne zapojilo do upevnenia svetového systému ako takého,“ vyjadril Obama americký postoj k Rusku. Ako pozitívny príklad uviedol súčasný pohyb vzťahov Washingtonu s Havanou. „Kuba je opäť vedľa nás. Po tom, čo sa USA s ňou pomerili,“ konštatoval Obama a v tejto súvislosti vyzval Kongres USA na zrušenie protikubánskeho embarga.

Riešenie problému utečencov je podľa najvyššieho predstaviteľa USA v záujme kolektívnej bezpečnosti všetkých krajín. Vyjadril zároveň pripravenosť Washingtonu spolupracovať s hociktorou krajinou vrátane Ruska a Iránu s cieľom vyriešiť sýrsky problém.

Ruský prezident Vladimir Putin počas prejavu v... Foto: SITA/AP, Richard Drew
Putin, OSN Ruský prezident Vladimir Putin počas prejavu v sídle OSN.

Putin: Uvedomujete si, čo ste urobili?

Ako šiesty v poradí prehovoril v pondelok z tribúny VZ OSN ruský prezident Vladimir Putin, ktorého privítal potlesk. Na druhej strane ukrajinská delegácia demonštratívne opustila rokovaciu sálu. Tón prejavu ruského lídra avizoval sám Putin v predchádzajúcom rozhovore pre americkú televíziu CBS. „Rusko sa nezúčastní na žiadnej vojenskej pozemnej operácii na území Sýrie, ale ani na území iných štátov. V každom prípade to aspoň dnes nemáme v pláne,“ avizoval jednu z tém vo svojom prejave na pôde VZ OSN a zároveň tak nepriamo vylúčil vojenský zásah aj na Ukrajine. Práve o situácii u našich východných susedov mal Obama v pláne hovoriť na rokovaní s Putinom. Pre Moskvu je však už dlhšie prvoradou témou negatívny vývoj na Blízkom a Strednom východe vrátane vojny v Sýrii a následná utečenecká cunami v Európe. Ukrajinský prezident Petro Porošenko sa pokúšal do poslednej chvíle pred rokovaním VZ OSN dostať do hry „ukrajinskú tému“, keď tvrdil, že „prítomnosť ruských vojakov v Sýrii pripomína anexiu Krymu a agresiu na východe Ukrajiny“. Ako pripomína agentúra RIA Novosti, akosi opomenul, že svetoví lídri čoraz viac zdôrazňujú potrebné zapojenie sa Ruska do stabilizácie napätej situácie v Sýrii.

V úvode samotného prejavu Putin zdôraznil nenahraditeľnú úlohu OSN v riešení problémov vo svete. Upozornil, že akékoľvek pokusy niektorých krajín spochybniť jej úlohu a obísť ju, sú nelegitímne. Pritom Rusko je podľa neho pripravené diskutovať a uskutočňovať reformu a zvyšovať autoritu OSN. „Podkopávanie úlohy a autority OSN je cestou k riešeniu problémov právom silnejšieho,“ upozornil Putin. V tejto súvislosti žiadal brať ohľad na rôzne krajiny a vyzval, aby sa im nevnucoval jednotný model rozvoja. V tejto súvislosti konštatoval, že „vývoz sociálnych experimentov do iných krajín spôsobuje degradáciu, ale export revolúcií, žiaľ, pokračuje“. Ruský prezident apeloval na zodpovednosť tých, ktorí vytvorili situáciu, akou je konflikt na Blízkom východe a umožnili šírenie terorizmu. „Uvedomujete si, čo ste urobili?“ vmietol do tváre adresátom Putin.

Okrem spomínaných rečníkov v prvý deň prehovorili o. i. aj predstavitelia Brazílie, Poľska, Číny, Jordánska, Francúzska, Kazachstanu, JAR a Bieloruska.

© Autorské práva vyhradené

138 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Barack Obama #Pan Ki-mun