Putin na stretnutí s Obamom nevylúčil účasť Ruska na náletoch proti IS

Jednou z nosných tém prvého stretnutia oboch hláv štátov od júna 2013 bol konflikt v Sýrii. Putin nevylúčil účasť Ruska na náletoch na postavenia tzv. Islamského štátu (IS), tie však musia byť "v plnom súlade s medzinárodným právom". To znamená, že na rozdiel od tých, ktoré v Sýrii uskutočňuje koalícia vedená USA, o ne musí požiadať vláda v Damasku, alebo musia byť schválené rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN.

29.09.2015 06:52
Vladimir Putin, Barack Obama Foto: ,
Prezident USA Barack Obama a ruský prezident Vladimir Putin pred stretnutím na pôde OSN.
debata (414)

Putin však kategoricky odmietol vyslanie ruských pozemných jednotiek do Sýrie. O osude sýrskeho prezidenta Bašára Asada by podľa neho mal rozhodnúť sýrsky ľud, nie Obama alebo francúzsky prezident Francois Hollande.

Putin: Rozdiely v názoroch sú dobre známe

Ruský prezident pondelňajšie stretnutie s americkým prezidentom Barackom Obamom medzi štyrmi očami, ktoré trvalo asi 90 namiesto pôvodne plánovaných 55 minút a uskutočnilo sa v New Yorku po vystúpeniach oboch politikov v rozprave 70. Valného zhromaždenia OSN označil za „veľmi užitočné a úprimné“.

„Zdá sa mi, že americkí partneri celkom jasne vyjadrili svoj postoj v rade otázok vrátane vyriešenia situácie na Ukrajine a sýrskej otázky a všeobecne blízkovýchodnej. Máme, napodiv, mnoho spoločných bodov a názorov,“ citovala Putina agentúra TASS. „Ale sú tu aj rozdiely,“ povedal Putin a dodal, že tieto rozdiely sú však dobre známe.

Šéf Kremľa ďalej povedal, že s Obamom sa dohodli na pokračovaní rokovaní o lepšej koordinácii akcií armád Ruska a USA, aby sa zabránilo náhodným incidentom v teréne.

Putin nesúhlasil s tvrdením, že už dávno sa nestretol so svojím americkým náprotivkom. Hoci sa neuskutočnili také stretnutia ako bolo teraz „pred kamerami“, neznamená to, že kontakty sú prerušené. „Kontakty nie sú vôbec prerušené, v tomto ohľade netreba mať žiadne obavy a špekulácie,“ zdôraznil Putin. Vzťahy medzi Ruskom a Spojenými štátmi sú podľa neho momentálne na nízkej úrovni, nie však vinou Moskvy, ale je to voľba USA. „Sme vždy pripravení vzťahy rozvíjať, obnoviť ich v plnom rozsahu,“ povedal Putin.

Prvých 45 minút o Ukrajine

Podľa nemenovaného amerického predstaviteľa, na ktorého sa odvoláva agentúra Reuters, hovorili prezidenti najprv približne 45 minút o konflikte na východe Ukrajiny. Na margo Sýrie Obama zopakoval, že táto krajina nebude stabilná, kým bude Asad pri moci. Napriek nezhodám o osude Asada sa prezidenti dohodli preskúmať možnosti politického riešenia konfliktu v Sýrii.

Pri Ukrajine Obama zopakoval podporu zvrchovanosti a územnej celistvosti tejto krajiny a povedal, že Spojené štáty vidia príležitosť na dosiahnutie pokroku v tzv. mierových dohodách z Minska. Vyjadril však obavy o ich implementáciu, okrem iného vo svetle plánov proruských separatistov na „ilegálne“ miestne voľby.

Stretnutie v chladnej atmosfére

Obama a Putin absolvovali pred stretnutím fototermín, na ktorom si krátko podali ruky. Správanie oboch politikov označili novinári za chladné, pričom podobná atmosféra medzi nimi vládla aj na predchádzajúcom obede organizovanom generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom. Na obede predniesol americký prezident prípitok, ktorý zakončil slovami „nech nás nikdy neopustí túžba po mieri“. Obama následne pozdravil svetových lídrov sediacich pri stole, ale pri Putinovi mu pohľad stvrdol a jeho úsmev zmizol. Obaja prezidenti, medzi ktorými sedel šéf OSN, na seba chvíľu uprene pozerali a potom si štrngli pohármi. Putin sa pritom zľahka pousmial.

Podľa agentúry DPA to zašlo až tak ďaleko, že sa novinári dohadovali o tom, či poháre naozaj štrngli. Redaktor denníka New York Times Gardiner Harris, ktorý bol na prípitku osobne prítomný, tvrdil, že sa tak nestalo. Keď však uvidel dôkaz v podobe fotografie, uznal, že sa mýlil.
414 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Barack Obama #Vladimir Putin #Islamský štát #Valné zhromaždenie OSN