OSN: Používanie barelových bômb v Sýrii zapríčinilo utečeneckú krízu

Používanie barelových bômb, ktoré zhadzujú vládne sily v Sýrii z vrtuľníkov na štvrte kontrolované opozíciou, sú hlavnou príčinou úteku civilistov do susedných krajín a teraz aj do Európy. Zhodli sa na tom v noci nadnes účastníci panelovej diskusie, ktorý sa konala na pôde OSN v New Yorku.

29.09.2015 10:49
Kenneth Roth, OSN, Human Rights Watch Foto: ,
Kenneth Roth, výkonný riaditeľ ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch (HRW).
debata (117)

Kenneth Roth, výkonný riaditeľ ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch (HRW), naliehal na medzinárodné spoločenstvo, aby vyvinulo tlak a skoncovalo s používaním tejto nedovolenej munície jednotkami vernými sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi.

Roth dodal, že táto taktika podkopáva aj boj proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS). V tejto súvislosti vysvetlil, že IS túto situáciu využíva pri verbovaní svojich nových členov, keď tvrdí, že je schopný zabrániť zverstvám v podobe barelových bômb. Podľa Rotha sa tento druh munície využíva v Sýrii výlučne na terorizovanie civilistov, ktoré zapríčinilo najväčšiu utečeneckú krízu od konca druhej svetovej vojny.

S Rothovým názorom ohľadom dôsledkov používania barelových bômb v Sýrii súhlasil v panelovej diskusii aj Ráid Sálih, veliteľ dobrovoľníckej organizácie Sýrska civilná obrana, ktorej príslušníci odstraňujú následky výbuchov nepovolenej munície a „majú už dosť zbierania odtrhnutých končatín“. „Keď vyslobodzujeme ľudí spod závalom, pýtame sa, či my nie sme na rade,“ uviedol Sálih.

Chálid Chúdža, jeden z vodcov Západom podporovanej Sýrskej národnej koalície, počas diskusie v New Yorku navrhol vytvoriť bezletovú zónu, ktorá by neutralizovala Asadove vrtuľníky a helikoptéry a každý týždeň tak ušetrila 200 ľudských životov.

Ako pripomenula agentúra AP, Chúdža pricestoval do New Yorku s cieľom presvedčiť svetových lídrov, ktorí sa tam zišli na Valnom zhromaždení OSN, aby podporili vznik bezletových zón nad Sýriou. AP súčasne uviedla, že USA tento návrh odmietajú.

Chúdža v noci na utorok zopakoval, že motorom dvoch najväčších výziev, ktorým čelí medzinárodné spoločenstvo – utečeneckej krízy a hrozby extrémizmu -, je práve bezohľadné zabíjanie civilistov, najmä pri vzdušných útokoch. „Nemusí to tak byť. Ešte je čas predísť druhej Rwande,“ uviedol.

Barelové bomby sú relatívne nové improvizované zbrane. Ide o výbušniny, ktorými sú naplnené veľké sudy na ropu. Sudy sa zhadzujú z vrtuľníkov alebo lietadiel na zem, kde spôsobujú materiálne škody a straty na životoch. Bomby bývajú naplnené trinitrotoluénom, naftou a kusmi ocele a ich explózia dokáže zničiť rozsiahlu oblasť.

117 debata chyba