Putin si nie je istý, či bude znova kandidovať na prezidenta

Ruský prezident Vladimir Putin si nie je istý, či sa v roku 2018 bude uchádzať o znovuzvolenie do najvyššej funkcie. Uviedol to v interview pre americké televízie CBS a PBS.

29.09.2015 11:24
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (90)

Putin podľa správy agentúry TASS v rozhovore vysvetlil, že to závisí od dvoch okolností – od pravidiel určených ústavou a od konkrétnej situácie v krajine i vo svete -, ale aj od jeho vlastného rozpoloženia.

Pokiaľ ide o ústavné pravidlá, Putin ubezpečil, že ich „zo svojej strany určite neporuší“. Funkciu prezidenta Ruskej federácie Putin zastával dve funkčné obdobia za sebou – od roku 2000 do roku 2008. V rokoch 2008–12 bol predsedom vlády a potom sa opäť – na šesť rokov – stal prezidentom.

Na otázku amerického novinára, aké by chce zanechať Rusko, Putin uviedol, že Rusko by malo byť efektívnou, konkurencieschopnou krajinou so stabilnou ekonomikou, rozvitým sociálnym aj politickým systémom, pružne reagujúcou na zmeny vo vnútri krajiny i mimo nej.

Rusko by podľa jeho názoru malo byť schopné chrániť svoje záujmy a musí dokázať vplývať na procesy, ktoré sú preň dôležité. Dodal, že jeho želaním je aj to, aby ľudia v Rusku boli šťastní a aby „naši partneri na celom svete chceli a snažili sa rozvíjať vzťahy s Ruskom“.

Rusko podľa Putina – tak ako ktorákoľvek iná krajina – nepotrebuje diktátorov, ale spravodlivé princípy organizácie štátu a celej spoločnosti. Upozornil v tejto súvislosti na celý rad osobitostí v politickom zriadení viacerých demokratických krajín: poukázal na parlamentné demokracie v západných štátoch i v Japonsku, ale pripomenul, že to neplatí v prípade USA, kde je silný prezidentský systém.

„Každá krajina má svoje osobitosti, tradície, ktoré sa prejavujú v súčasnosti a ukážu sa aj v budúcnosti,“ konštatoval. Dodal, že v Rusku tiež existuje tradícia silného vodcu. Podotkol však, že si ho netreba zamieňať s diktátorom.

Silný vodca je podľa neho spravodlivý líder, ktorý koná v rámci svojich právomocí a zákona a v záujme väčšiny spoločnosti. „Takýchto ľudí Rusko potrebuje oveľa viac než ľudí s diktátorskými manierami,“ spresnil Putin.

90 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #kandidát na prezidenta