Rakúsko pohrozilo použitím sily kvôli utečencom

Rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová v utorok varovala, že Viedeň by mohla použiť silu, ak sa v Rakúsku začnú hromadiť utečenci v dôsledku toho, že ich Nemecko prestane púšťať cez spoločnú hranicu na svoje územie.

29.09.2015 17:02
debata (80)

Politička zdôraznila, že krajina bude naďalej spolupracovať so svojím susedom v snahe migračný prúd urýchliť.

Miklová-Leitnerová znova vyzvala k celoeurópskemu riešeniu migračnej krízy. „Musíme si uvedomiť, že ak nenastane európske riešenie, ostávajú len dve možnosti. Buď budeme postupovať rovnako ako doteraz, alebo skrátka budeme na hraniciach postupovať prísnejšie, čo tiež znamená s nasadením sily,“ vyhlásila ministerka.

„Potom budeme vídať zábery ako z Macedónska, toho si musí byť každý vedomý,“ podotkla ministerka. Ak sa budú hromadiť utečenci pred hranicou, zostane už len jedna možnosť, a síce úplné uzavretie hraníc, varovala.

V Macedónsku vyvolal tvrdý postup polície ostrú kritiku organizácií na ochranu ľudských práv. Použitie oslepujúcich granátov a slzného plynu proti utečencom vyvolalo znepokojenie aj v OSN.

Rakúsky kancelár Werner Faymann v utorok povedal, že očakáva, že Nemecko bude naďalej prijímať sýrskych utečencov pred občianskou vojnou a že vysídlencov budú cez hranice naďalej prevážať osobitnými vlakmi.

Nemecko na spoločnej hranici s Rakúskom vykonáva kontroly, čo vedie k hromadeniu utečencov na rakúskej strane, najmä v Salzburgu. Drvivá väčšina utečencov, ktorí do Rakúska prichádzajú prevažne cez Maďarsko, má namierené ďalej do Nemecka.

Do Bavorska prišlo v septembri zatiaľ 179 000 utečencov, len v pondelok ich bolo 10 000. Bavorský premiér Horst Seehofer v utorok povedal, že krajina sa pri pomoci utečencom dostala na hranicu svojich možností.

Nemecko obnovilo kontroly na svojich hraniciach s Rakúskom pred viac ako dvoma týždňami a obmedzilo železničné spojenie so susedom v snahe spomaliť a usmerniť príliv utečencov. Naopak, Rakúsko príchodu utečencov z Maďarska nijako nebráni a pomáha imigrantov prevážať k nemeckej hranici.

Faymann v utorok zdôraznil dôležitosť rakúsko-nemeckej spolupráce v tejto záležitosti, aj keď doteraz obe susedné krajiny nepostupovali vždy v súlade. Nemecko často prerušuje pravidelné vlakové spojenie s Rakúskom, na čo niektorí migranti reagujú tým, že hranicu prekračujú inak, napríklad aj pešo.

Rakúsky kancelár v utorok zároveň zdôraznil, že alpská republika nie je pre utečencov len tranzitnou krajinou.

80 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #utečenci