Americký štát Georgia popravil prvú ženu za 70 rokov

V americkom štáte Georgia sa v noci na stredu uskutočnila poprava prvej ženy za 70 rokov, uviedla agentúra AP. Štyridsaťsedem-ročná Kelly Gissendanerová sa zároveň stala 16. popravenou ženou od obnovenia trestu smrti v USA v roku 1976. Injekcia so smrtiacou látkou ukončila život odsúdenej, hoci o jej milosť žiadali jej deti aj pápež František.

30.09.2015 08:10
debata (4)

Žena bola odsúdená za to, že naviedla milenca, aby v roku 1997 zabil jej manžela. Odporcovia popravy argumentovali okrem iného tým, že bude nespravodlivé, ak fyzický páchateľ popravený nebude. Vraždiaci milenec totiž dostal doživotie, ktoré si vyjednal výmenou za priznanie svojej viny. Žena v nádeji, že dostane miernejší trest, vinu na súde popierala.

Asi tri predchádzjúce termíny popravy od začiatku roka boli vždy na poslednú chvíľu zrušené, kvôli rôznym odvolaniam a nezrovnalostiam okolo výkonu trestu. Nakoniec Najvyšší súd v utorok večer všetky odvolania odmietol a umožnil popravu. Tá prebehla krátko potom v miestnej štátnej väznici.

„Odpustiť našej matke bol najlepší spôsob, ako si uctiť pamiatku nášho otca,“ uviedol v rámci odvolacieho konania syn Dakota Gissendaner, ktorý mal v čase vraždy päť rokov. „Sme jednotní v našej nádeji, že nebude popravená. Stratili sme otca. Nedokážeme si predstaviť, že prídeme aj o matku,“ uviedla nedávno v vyhlásení dcéra Kayla Gissendanerová. V čase vraždy v roku 1997 mala sedem rokov.

Doteraz bola poslednou popravenou ženou v Georgii Lena Bakerová, popravená v marci 1945. Odsúdili ju na smrť na elektrickom kresle za zabitie svojho zamestnávateľa. Žena tvrdila, že sa len bránila pred jeho sexuálnym napadnutím. Úrady v roku 2005 podľa agentúry Reuters uznali, že jej poprava bola vážnou chybou. Od začiatku roka sa podľa miestnych úradov uskutočnilo v Spojených štátoch 21 popráv.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #trest smrti #Georgia #poprava