V Iraku prepustili unesených tureckých robotníkov

V Iraku sa dostalo na slobodu 16 tureckých občanov zajatých začiatkom septembra v Bagdade. Ich dvaja kolegovia sú voľní už od polovice septembra. Turecká agentúra Anadolu oznámila, že skupina bola prepustená v juhoirackej Basre a je na ceste do irackej metropoly.

30.09.2015 09:45
debata

Muži sú zamestnanci tureckej stavebnej spoločnosti Nurol a unesení boli 2. septembra skoro ráno z ubytovní na stavenisku.

Podľa agentúry AP únoscovia požadovali, aby Turecko bránilo prílivu radikálov do Iraku, ukončilo podporu skupinám, ktoré obliehajú sýrske pohraničné mestá, a prerušilo dodávky ropy z irackého Kurdistanu.

Turecký premiér Ahmed Davutoglu na twitteri oznámil, že personál veľvyslanectva v Bagdade prevzal do starostlivosti 16 unesených robotníkov. „Sú v dobrom zdravotnom stave a pripravujú sa na návrat domov v čo najkratšom čase. Ďakujem irackým priateľom, ktorí vynaložili kvôli našim robotníkom veľké úsilie,“ povedal Davutoglu. Do Turecka by sa skupina mala vrátiť v stredu alebo vo štvrtok.

Kto presne za únosom 18 Turkov stojí, nie je jasné. Vlani na severe Iraku uniesli radikáli 46 Turkov, ktorých prepustili až po niekoľkých mesiacoch.

debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #únos