Ruské lietadlá bombardovali v Sýrii, o pomoc požiadal Asad

Ruské lietadlá v stredu v Sýrii vykonali dve desiatky letov a presnými údermi zasiahli osem cieľov radikálov z hnutia Islamský štát (IS), vrátane skladov munície a paliva. Úplne zničili veliteľské stanovisko IS v horskej oblasti. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany. Vysokopostavení predstavitelia USA však spochybňujú, že Rusi útočili na ciele IS, podľa nich údery smerovali na odporcov prezidenta Bašára Asada.

30.09.2015 10:29 , aktualizované: 01.10.2015 09:34
sýria, bombardovanie, islamský štát, rusko Foto:
Ruské lietadlá zasiahli osem cieľov radikálov z hnutia Islamský štát. Snímka pochádza z videa, ktoré zverejnila ruská armáda.
debata (1407)

Podľa informácií umiernenej sýrskej opozície pri bombardovaní mesta Talbis, severne od Homsu, v stredu zahynulo 36 ľudí vrátane šiestich detí. V provincii Homs operovala aj jednotka Islamského štátu, tá však kontrolovala pozície na východ od mesta. Umiernená sýrska opozícia tvrdí, že sa stala terčom útoku aj v severnej oblasti provincie Hamá, kde pri bombardovaní utrpelo zranenia osem príslušníkov Slobodnej sýrskej armády.

Ruský generál Igor Konašenkov uistil, že nálety nepostihli civilistov, ako tvrdia niektoré západné a sýrske zdroje. Sýrska vláda ruské útoky uvítala.

„Všetky nálety sa odohrali po vzdušnom prieskume a upresnení údajov od sýrskej armády,“ povedal a zdôraznil, že cieľom neboli civilné objekty a ruské lietadlá nebombardovali ani ich okolie. Ministerstvo zverejnilo zábery z náletov.

Podľa dostupných informácií majú Rusi v Sýrii tucet bombardérov Su-24, tucet bojových Su-25 a desiatku stíhacích bombardérov Su-30 a Su-34, ktoré dopĺňajú asi dve desiatky bojových a transportných vrtuľníkov.

Moskva začala letecké údery proti pozíciám radikálov z organizácie Islamský štát v Sýrii

Ruské ministerstvo obrany potvrdilo, že Moskva začala letecké údery proti pozíciám radikálov z organizácie Islamský štát v Sýrii. Informuje o tom agentúra RIA Novosti a ďalšie médiá. Útoky sú vedené na vojenské zariadenia, sklady zbraní a paliva a tiež na komunikačné siete. Podľa nemenovaného amerického predstaviteľa citovaného agentúrou Reuters ruské lietadlá neútočia na územie ovládané v Sýrii radikálmi z organizácie Islamský štát (IS).

Zdroj zo sýrskych bezpečnostných síl agentúre AFP povedal, že bombardovania sa po boku Rusov zúčastňuje tiež sýrska armáda. Letecké útoky sú podľa tohto zdroja vedené v provinciách Hamá, Homs a Latákíja.

Putin k ruskej angažovanosti v Sýrii dodal, že Rusko se nemieni vrhnúť do konfliktu bezhlavo. „Pochopiteľne sa nemienime pohrúžiť do tohto konfliktu bezhlavo. Naše akcie sa budú odohrávať v prísne zadanom rámci,“ povedal ruský vodca počas porady s členmi vlády vo svojej rezidencii za Moskvou. "Budeme podporovať sýrsku armádu výlučne v jej zákonnom boji, konkrétne s teroristickými zoskupeniami.

Podpora sa bude uskutočňovať zo vzduchu, bez účasti v pozemných operáciách. Táto pomoc bude časovo obmedzená po dobu útočných operácií sýrskej armády," dodal. Putin sľúbil Damasku nálety, nie však plné bojové nasadenie.Nasadenie ruského letectva v Sýrii podľa Kremľa neodporuje medzinárodnému prá­vu.

Putin tiež vyjadril nádej, že Asad pri hľadaní politického východiska zo sýrskej krízy zaujme pružné stanovisko a bude ochotný pristúpiť na kompromisy.

O začiatku ruských leteckých útokov informovala ešte pred ich potvrdením ruskou stranou agentúra Reuters, ktorá citovala nemenovaného vysokého predstaviteľa USA. Ruské lietadlá začali podľa Reuters útoky v blízkosti sýrskeho Homsu na pozície militantov z Islamského štátu. Moskva podľa tohto zdroja upozornila Washington na tieto operácie hodinu vopred.

Oprávnenie vyslať ruské vojenské jednotky do Sýrie v stredu jednomyseľne schválil ruský parlament. Vplyvný poradca Kremľa Sergej Ivanov tento krok hneď vysvetlil, že sa týka len vzdušných síl. Dodal, že o vojenskú pomoc Ruska požiadal sýrsky prezident Bašár Asad.

Sýria vzápätí oficiálne potvrdila, že Asad požiadal Putina o vojenskú podporu. „Ruské letectvo bolo vyslaných do Sýrie na žiadosť sýrskeho štátu,“ uvádza sa vo vyhlásení sýrskej prezidentskej kancelárie. Kremeľ ale informácie o nasadení ruských lietadiel v Sýrii ani dnes nechcel komentovať.

Šéf Putinovej prezidentskej kancelárie Ivanov po hlasovaní Rady federácie, hornej komory ruského parlamentu, vyhlásil: „Sýrsky prezident požiadal vedenie našej krajiny o vojenskú pomoc.“ Upozornil tiež, že hlasovanie neznamená, že do konfliktu sa zapoja ruské pozemné sily – zdôraznil, že opatrenie umožňuje iba nasadenie vzdušných síl.

„Hlavným cieľom je boj proti terorizmu a podpora legitímnych úradov v Sýrii v boji proti terorizmu a extrémizmu,“ povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v reakcii na otázku, či Rusko môže zaručiť, že jeho prípadné letecké útoky sa obmedzia len na militantov IS.

„Ak bude existovať jednotná koalícia, o čom pochybujem, alebo nakoniec dve koalície – jedna americká a jedna ruská, budú musieť koordinovať svoje akcie,“ vyhlásil vojenský expert Ivan Konovalov. „Aby tam mohli ruské sily operovať legitímne, bol potrebný zákon,“ dodal.

Naposledy, keď ruský parlament udelil Putinovi právo vyslať vojakov do zahraničia, čo je technická požiadavka vyplývajúca z ruského zákona, Moskva obsadila ukrajinský Krymský polostrov.

Kerry: Ruské nálety sú kontraproduktívne

Ruské lietadlá neútočia na územie ovládané v Sýrii radikálmi z organizácie Islamský štát (IS). Podľa agentúry Reuters to v stredu uviedol nemenovaný americký predstaviteľ. Hovorca ministerstva zahraničia USA vyhlásil, že Washington bude aj po varovaní Moskvy pokračovať vo vlastných leteckých úderoch. Americký minister zahraničia John Kerry sa sťažoval u svojho ruského kolegu Sergeja Lavrova, že ruské nálety v Sýrii sú kontraproduktívne.

Ruské stroje podľa spomínaného činiteľa vykonávajú údery v blízkosti mesta Homs v miestach, ktoré nie sú pod kontrolou IS, a môžu ich rozšíriť aj do ďalších oblastí. Moskva pritom oznámila, že cieli práve na pozície IS. Rusko podľa ministerstva zahraničia informovalo Spojené štáty o začatí akcie prostredníctvom americkej ambasády v Bagdade.

Informácia prišla hodinu vopred a Rusko takisto vyzvalo USA a ich spojencov, aby vyprázdnili vzdušný priestor nad Sýriou. Na to však Washington nemieni pristúpiť. „Koalícia vedená USA bude podľa plánu pokračovať v leteckých akciách nad Irakom a Sýriou a podporovať tak medzinárodnú misiu k oslabeniu a zničenie IS,“ uviedol hovorca ministerstva zahraničia John Kirby.

Kerry v telefonickom rozhovore s Lavrovom vyjadril názor, že ruský zámer podnikať nálety je v rozpore s úsilím o to, aby sa predišlo incidentom medzi leteckými silami rôznych krajín.

Francúzsko: Rusko útočí na umiernenú opozíciu, nie na pozície IS

Ruské nálety v Sýrii podľa francúzskeho diplomatického zdroja mieria podľa všetkého na umiernenú opozíciu proti režimu Bašára Asada, a nie proti Islamskému štátu (IS).

Zdroj, ktorý si neželal byť menovaný, povedal agentúre Reuters, že ak sú útoky namierené na oblasť mesta Homs, potom cieľom nie je IS, ale iné opozičné skupiny. To podľa neho potvrdzuje, že cieľom ruskej intervencie je hlavne podpora Asadova režime než boj proti IS.

Reuters s odvolaním sa na sýrskych aktivistov a povstalcov uvádza, že v oblasti Homs pôsobí niekoľko povstaleckých skupín, vrátane tých, ktoré operujú pod zástavou Slobodnej sýrskej armády, ktorá zastupuje umiernenú exilovú opozíciu. Bojovníci IS tam ale neoperujú.

Agentúre to isté potvrdil bývalý dôstojník sýrskej armády Džamila Sálih, ktorý opustil provládne sily v roku 2012. Nálety v severnej oblasti provincie Hamá zranili vraj osem príslušníkov Slobodnej sýrskej armády.

USA privítajú ruské akcie v Sýrii, keď budú namierené proti IS

Spojené štáty budú ochotné privítať kroky, ktoré Rusko podniká v Sýrii, ak budú namierené proti radikálnemu hnutiu Islamský štát (IS) a medzinárodnej teroristickej organizácii al-Kajdá. V OSN to v stredu povedal šéf americkej diplomacie John Kerry. Podľa hovorcu Bieleho domu Josha Earnesta je príliš skoro na to povedať, na aké ciele Rusko v Sýrii mieri.

„Ministerstvo obrany samozrejme skúma ruskú vojenskú aktivitu v Sýrii,“ povedal Earnest. Podľa ministra zahraničia Kerryho by bol Washington hlboko znepokojený, ak by Rusko podniklo letecké údery v miestach, kde IS nepôsobí. „IS ako taký nemôže byť porazený, kým sýrskym prezidentom zostane Bašár Asad,“ povedal tiež Kerry.

Minister obrany Ashton Carter povedal, že ruské letectvo, ako sa zdá, zasiahlo v oblastiach, kde jednotky IS pravdepodobne nie sú. „Zdá sa, že útoky boli v miestach, kde podľa všetkého žiadne sily IS nie sú,“ povedal šéf Pentagonu Carter.

Kritizoval Moskvu, ktorá vyhlásila boj Islamskému štátu a zároveň podporuje sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Podľa Cartera tak hrozí, že sa situácia vyhrotí. Rusko „prilieva olej do ohňa“, vyhlásil Carter. Dodal, že ruská armáda konala neprofesionálne a ruské bomby zasiahli Asadových nepriateľov, nie islamistov.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #ruský parlament #nasadenie armády z zahraničí