V afganskom Kundúze pokračujú boje medzi armádou a Talibanom

Ťažké boje v jednom z najvýznamnejších afganských miest, ktorého sa v pondelok zmocnilo islamistické hnutie Taliban, pokračujú. Afganská armáda v utorok začala protiofenzívu, väčšina mesta ale zostáva pod kontrolou Talibanu, napísala agentúra AFP. Americká armáda oznámila, že v noci na stredu vykonala dva nové nálety na pozície islamistov v oblasti Kundúz. Na mieste sú aj vojenskí experti Severoatlantickej aliancie, ktorí afganskej armáde pomáhajú ako poradcovia.

30.09.2015 13:40
afganistan, taliban, kunduz Foto: ,
Bojovník Talibanu pózuje na fotku na hlavnom námestí v Kundúze.
debata (2)

Americké letectvo útočilo na Taliban na predmestí Kundúzu už v utorok. „Cez noc boli uskutočnené dva nové letecké útoky a poradcovia z radov americkej armády a jednotiek NATO sú na scéne a radia afganským bezpečnostným zložkám,“ povedal v stredu podľa agentúry AP hovorca americkej armády plukovník Brian Tribus.

Medzi poradcami sú aj členovia špeciálnych jednotiek koalície. Tribus uviedol, že v noci na stredu sa príslušníci špeciálnych síl zapojili do pozemných bojov, „keď sa okolo 01:00 miestneho času stretli s povstaleckou hrozbou v blízkosti letiska v Kundúze“. Medzinárodné jednotky majú v rámci terajšej nebojové misie v Afganistane dovolené zasahovať do bojov len v prípade, že sa ocitnú v ohrození, pripomenula agentúra Reuters.

Na videonahrávke Talibanu z Kundúzu je vidieť, ako povstalci jazdia po meste v ukradnutých obrnených armádnych autách, policajných vozidlách a dodávkach Červeného kríža. Podľa serveru BBC News je situácia príliš nebezpečná na to, aby civilisti mohli mesto, kde žije 300-tisíc ľudí, opúšťať. Podľa iných správ však už asi 6-tisíc osôb z mesta odišlo. Väčšina ľudí v Kundúze nevychádza zo svojich domovov a čaká, ako sa udalosti vyvinú. Taliban už uviedol, že tu chce uplatňovať prísne islamské právo šaría.

Server BBC News napísal, že Taliban privolal do mesta posily a na posilnenie svojich jednotiek čakajú tiež vládni vojaci. Ich príchod však údajne komplikujú barikády z balvanov a vriec s pieskom a tiež míny, ktoré rebeli nastražili na prístupových cestách.

Afganská polícia s vezie v nákladiaku počas... Foto: Reuters, STRINGER/AFGHANISTAN
afganistan, kunduz Afganská polícia s vezie v nákladiaku počas bojov v meste Kundúz.

„Taliban rozmiestnil míny a ďalšie výbušniny okolo celého Kundúzu. To spomalilo konvoje afganskej armády, ktoré smerujú k mestu,“ povedal agentúre AFP vysoký predstaviteľ afganskej vlády. Afganský prezident Ašraf Ghany upozornil, že „nepriateľ rovnako používa obyvateľov mesta ako ľudské štíty“. Osobitný vyslanec OSN v Afganistane Nicholas Haysom uviedol, že je znepokojený správami „o mimosúdnych popravách, vykonávaných údajne aj na zdravotných odborníkoch, o únosoch, o odopieraní lekárskej starostlivosti a obmedzovaní pohybu v meste“.

Informácie o počte mŕtvych sú zatiaľ útržkovité a je ťažké ich overiť. Afganské ministerstvo zdravotníctva v stredu oznámilo, že od pondelka narátalo 30 obetí a vyše 200 zranených. „Asi 90 percent z nich sú civilisti,“ konštatovalo ministerstvo. Hovorca kundúzskej polície agentúre Reuters povedal, že „zabité boli stovky bojovníkov Talibanu a ich mŕtve telá ležia na uliciach“.

Afganská rozviedka tvrdí, že medzi mŕtvymi bojovníkmi Talibanu je aj Maulavi Saláma, najvyšší predstaviteľ hnutia pre provinciu Kundúz, jeho zástupca a päť ďalších povstalcov, ktorí zahynuli pri nálete v blízkosti kundúzskeho letiska. Taliban však smrť svojho tieňového guvernéra provincie Kundúz poprel.

Obsadenie strategického a relatívne bohatého mesta Kundúz je najväčším úspechom hnutia Taliban od jeho zvrhnutia v roku 2001. Spojené štáty v utorok priznali, že ovládnutie Kundúzu znamená nečakané zhoršenie situácie, zároveň však vyjadrili dôveru v afganské bezpečnostné sily a ich schopnosť získať mesto znovu do svojich rúk.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban #islamisti