Irán víta ruské nálety v Sýrii

Irán privítal rozhodnutie Ruska využiť ruské letectvo na nálety na pozície extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii. Pre ruskú agentúru RIA Novosti to v stredu uviedla hovorkyňa iránskeho ministerstva zahraničných vecí Marzía Afchamová.

30.09.2015 15:29
debata (9)

Afchamová reagovala na výsledok stredajšieho hlasovania Rady federácie, ktorá vyhovela žiadosti ruského prezidenta Vladimira Putina a udelila mu súhlas na nasadenie ruských ozbrojených síl v Sýrii. Putin konal na žiadosť sýrskeho prezidenta Bašára Asada. „Vnímame tento krok pozitívne a oceňujeme akékoľvek kroky, ktoré sú zamerané na boj proti terorizmu,“ vyhlásila Afchamová.

Irán chce tiež pomáhať

Irán a Rusko patria ku kľúčovým spojencom sýrskej vlády a podporujú zotrvanie Asada pri moci. Kým Rusko svoju podporu zdôvodňuje aj tvrdením, že sýrska armáda je v regióne nateraz jedinou, ktorá je schopná poraziť IS, Irán to tvrdí o svojej armáde. Iránsky prezident Hasan Rúhání nedávno uviedol, že Irán je ochotný vyslať svoju armádu na pomoc ktorémukoľvek štátu regiónu, ak bude ohrozený terorizmom a ak o pomoc požiada.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v stredu informovalo, že rozhodnutie Rady federácie je právoplatné. Medzičasom tiež Moskva uviedla, že o nasadení svojho letectva v Sýrii informovala aj Izrael i Indiu.

USA sa majú stiahnuť

Americká televízia FOX New s odvolaním sa na vysokopostaveného amerického vládneho úradníka informovala, že Rusko údajne vyzvalo USA, aby okamžite stiahli svoje lietadlá zo sýrskeho vzdušného priestoru. Informáciu, ktorú televízia zverejnila na svojom konte na sociálnej sieti Twitter, však zatiaľ podľa agentúry RIA Novosti nepotvrdila ani ruská, ani americká strana.

Veľvyslanectvo USA v Rusku v reakcii na rozhodnutie Rady federácie uviedlo, že prezidenti oboch krajín, Barack Obama a Vladimir Putin, sa na spoločnom stretnutí v New Yorku zhodli, že ich spoločným záujmom je porážka IS. Konštatovali tiež nutnosť obnoviť komunikáciu medzi veleniami ozbrojených síl oboch krajín v snahe predísť incidentom v rámci protiteroristickej koalície.

Hovorca veľvyslanectva William Stevens dodal, že USA trvajú na tom, že Asad nie je vhodným partnerom v boji proti terorizmu a extrémizmu v Sýrii. Zopakoval však, že USA sú pripravené spolupracovať na riešení konfliktu v Sýrii s ktorýmkoľvek štátom vrátane Ruska a Iránu.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Sýria #Irán #Islamský štát