Putin: Na porážku Islamského štátu v Sýrii je treba konať preventívne

Jedinou cestou, ako sa dá bojovať proti teroristom v Sýrii, je konať preventívne. Uviedol to v stredu ruský prezident Vladimir Putin, ktorý zdôraznil, že vojenské angažovanie sa Ruska na Blízkom východe bude zahŕňať iba vzdušné sily, pričom bude dočasné, píše agentúra Reuters.

30.09.2015 17:28
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (20)

Putin na stretnutí s vládnymi činiteľmi v prezidentskej rezidencii Novo-Ogariovo pri Moskve ďalej povedal, že na porážku džihádistov z Islamského štátu (IS) je nevyhnutné zjednotiť medzinárodné úsilie.

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg v tejto súvislosti vyhlásil, že ruská podpora sýrskeho prezidenta Bašára Asada „nie je konštruktívna“, pretože Asad je „súčasťou problému“. Šéf NATO zároveň vyzval Rusko, aby „hralo konštruktívnu a nápomocnú úlohu v boji proti IS“, uviedla agentúra DPA.

Vojenské lietadlá Ruskej federácie začali vykonávať v Sýrii letecké útoky zamerané na pozície extrémistov, skladiská zbraní, komunikačné strediská a prepravné prostriedky používané IS, potvrdil pre agentúru Interfax hovorca ruského ministerstva obrany, pričom Moskva o svojom kroku dopredu informovala USA.

Putin dostal od parlamentu jednomyseľný súhlas na použitie vojenskej sily v Sýrii po tom, ako o intervenciu požiadal samotný Damask. Podľa šéfa ruskej prezidentskej administratívy Sergeja Ivanova je táto podpora výhradne v rámci národných záujmov Ruska.

Ministerstvo zahraničných vecí minulý týždeň totiž oznámilo, že „v radoch IS pôsobí približne 2 400 ruských občanov, ktorí po svojom návrate do vlasti budú predstavovať bezpečnostné riziko“.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Vladimir Putin #Islamský štát #vojna v Sýrii