Europol: Počítačová kriminalita je rastúcou hrozbou pre Európu

Počítačová kriminalita predstavuje rastúcu hrozbu pre Európu - páchatelia sú čoraz agresívnejší a najmä prípady vydierania na internete alarmujúco vzrastajú, varoval v stredu európsky policajný úrad Europol v úvode medzinárodnej konferencie expertov v Haagu.

30.09.2015 18:59
debata (3)

Obeťami hackerských útokov sa stáva čoraz viac občanov a podnikov v európskych krajinách. „Počítačová kriminalita je rastúcim odvetvím,“ citovala zo správy o organizovanom zločine agentúra DPA.

Trestné činy páchané na internete a prostredníctvom celosvetovej počítačovej siete v stúpajúcej miere ohrozujú Európu, upozornili vyšetrovatelia. Zločinci prenikajú do databáz, ktoré kontrolujú alebo z nich vo veľkom kradnú údaje. Internet zneužívajú na podvody, krádeže, vydieranie, pranie peňazí alebo detskú pornografiu.

Za útokmi na počítače alebo krádežami údajov podnikov, úradov alebo súkromných osôb sú často organizované zločinecké skupiny. Tie si cez internet kupujú služby profesionálnych hackerov, píše sa v správe.

Práve Európa je osobitne ohrozená vzhľadom na svoju rozvinujú digitálnu infraštruktúru a narastajúce obchodovanie cez internet, zdôraznil Europol. Napojených na internet je čoraz viac prístrojov ako sú mobilné telefóny, tablety, televízory či autá.

Boj proti počítačovej kriminalite patrí k hlavným prioritám európskeho policajného úradu od roku 2013. V budúcnosti by sa mal k špeciálnej jednotky v holandskom Haagu pridať aj prokurátor z USA, aby sa uľahčila spolupráca s americkým firmami a úradmi.

Na medzinárodnej konferencii v Haagu diskutuje okolo 300 expertov Europolu a Interpolu o účinných stratégiách proti internetovej kriminalite. V tomto úsilí spolupracujú aj s bezpečnostnými odborníkmi veľkých internetových spoločností a finančného sektora.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #počítače #kriminalita #Europol