Kyjev a proruskí separatisti potvrdili dohodu, otáznik visí nad jej plnením

Ukrajina a proruskí separatisti v stredu potvrdili uzavretie dohody o stiahnutí zbraní kalibru menšieho ako 100 milimetrov z frontovej línie. K dohode po trojmesačnom rokovaní dospeli znepriatelené strany 48 hodín pred schôdzkou vodcov Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny v Paríži.

30.09.2015 19:47
debata (9)

Podľa predstaviteľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe by sa z frontu najprv mali začať sťahovať tanky, následne delá a potom mínomety. Zatiaľ však nie je celkom jasné, kedy sa tak stane.

„V dohode je napísané, že vstúpi do platnosti po dvoch dňoch dodržiavania pokoja zbraní. V stredu sa tak nestalo, o polnoci bolo jedno provokačné ostreľovanie,“ upozornil ukrajinský minister obrany Stepan Poltorak v narážke na incident, ktorý médiá označili za chaotickú prestrelku. Uistil, že akonáhle bude prímerie dodržiavané, náčelník generálneho štábu zavelí na odvoz zbraní.

„Podpísal som dokument posilňujúci prímerie. Pristúpime k jeho plneniu v stanovenom čase,“ vyhlásil v stredu večer vodca doneckých povstalcov Alexander Zacharčenko a dodal, že ide o „nespochybniteľný pokrok“ na ceste k vyriešeniu konfliktu. „Je to novinka, na ktorú ľudia dlho čakali. Dúfam, že to otvorí cestu k splneniu ďalších bodov minských dohôd,“ uviedol jeho luhanský kolega Igor Plotnickij.

Podľa hovorcu ukrajinskej armády Andrija Lysenka, ktorý dohodu označil za „diplomatické víťazstvo Kyjeva“, by sťahovanie zbraní malo začať na úseku frontu v Luhanskej oblasti. Tanky, obrnené transportéry, mínomety a ďalšie zbrane by mali byť najprv odvezené do vzdialenosti 15 kilometrov od línie dotyku.

Vytvorenie tridsaťkilometrovej nárazníkovej zóny „by znamenalo koniec vojny“, predpovedal vyjednávač separatistov Denis Pušilin. „Nie je to dosť,“ uviedol naopak šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier. „Potrebujeme viac: ťažké zbrane sa musia stiahnuť z oblasti konfliktu a úloha OBSE musí byť rešpektovaná a posilnená. Zostáva ešte veľa bodov minských dohôd na splnenie,“ upozornil.

Médiá v Rusku i na Ukrajine považujú dosiahnutie dohody za kľúčovú podporu nového prímerie, ktoré v Donbase platí od 1. septembra. Na stiahnutí ťažkých zbraní kalibru nad 100 milimetrov sa obe strany dohodli už vo februári.

Ruské médiá naznačili, že Moskva sa usilovala o uzavretie dohody, potvrdzujúcej pokrok v mierovom procese na Ukrajine, pred parížskou schôdzkou najvyšších predstaviteľov Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny, zvolanú na 2. októbra. Konflikt na východe Ukrajiny si od vlaňajšieho apríla vyžiadal cez 8 000 životov.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #zbrane #dohoda #Kyjev #kríza na Ukrajine #proruskí separatisti