Breivik sa vyhráža hladovkou, vraj s ním zle zaobchádzajú

Nórsky masový vrah Anders Behring Breivik vyhlásil, že s ním vo väzení zle zaobchádzajú a úradom pohrozil protestnou hladovkou. Informoval o tom v stredu britský spravodajský server BBC s odvolaním sa na nórske médiá.

01.10.2015 07:35
debata (24)

Breivika podľa vlastného tvrdenia vo väzení držia v prísnej izolácii od 2. septembra, pričom mimo svojej cely smie stráviť len hodinu denne. Vyjadrenia ohľadom zlého zaobchádzania zaslal tento masový vrah švédskym aj nórskym médiám.

Tridsaťšesťročný Breivik prostredníctvom listu uviedol, že drsné podmienky vo väzení ho prinútili ukončiť kurz politických vied, ktorý mal absolvovať diaľkovo – priamo z väzenskej cely – na Univerzite v Osle.

„Štúdium a korešpondencia nie je pri takýchto okolnostiach ľudsky možná, a to platí pre každého, kto je izolovaný za takýchto podmienok,“ napísal Breivik. Dodal, že pokiaľ sa nič nezmení, v protestnej hladovke bude pokračovať, až kým nezomrie.

Riaditeľ väznice Skien, kde nórskeho masového vraha držia, však pre BBC uviedol, že momentálne nijaký tamojší väzeň hladovku nedrží.

Univerzita v Osle Breivika prijala na štúdium politických vied v júli tohto roka, pričom jej rektor vtedy uviedol, „že všetci väzni v nórskych väzniciach právo na vyššie vzdelanie, ak splnia požiadavky na prijatie“.

BBC pripomenul, že Breivik sa už v minulosti sťažoval na to, že s ním vo väzení zaobchádzajú neľudsky. Vadilo mu napríklad aj to, že mu podávali studenú kávu.

Tento pravicový extrémista v roku 2011 odpálil v Osle auto naložené výbušninou a následne spustil paľbu v mládežníckom tábore na ostrove Utöya, pričom dovedna zabil 77 ľudí. Súd mu za tieto útoky udelil najvyšší možný trest 21-ročného väzenia s možnosťou predĺženia.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Anders Breivik #väzenie #Nórsko #hladovka