V hlavnom sídle OSN po prvý raz vztýčili palestínsku vlajku

V hlavnom sídle OSN v New Yorku vztýčili v stredu po prvý raz palestínsku vlajku, čo podľa agentúry DPA symbolizuje úsilie Palestínčanov o dosiahnutie štátnosti.

01.10.2015 07:54
PAlestína, OSN, vlajka Foto: ,
Na vztýčení vlajky Palestíny, nečlenského pozorovateľského štátu OSN, sa zúčastnilo viacero medzinárodných predstaviteľov, ktorí reagovali aplauzom.
debata (5)

Udalosť nasledovala krátko po tom, ako v pléne Valného zhromaždenia OSN vystúpil s prejavom palestínsky prezident Mahmúd Abbás. 30. september zároveň vyhlásil za Deň palestínskej vlajky.

„Je to historická chvíľa v zápase palestínskeho ľudu o slobodu a nezávislosť. Svojim krajanom – nech žijú kdekoľvek – vravím, aby túto vlajku vztýčili vysoko, pretože je symbolom palestínskej identity. Úsvit sa blíži,“ uviedol Abbás.

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov Pan Ki-mun uviedol, že OSN podporuje palestínsky ľud v úsilí o dosiahnutie autonómneho štátu. „Úprimne dúfam, že úspešný mierový proces už čoskoro prinesie deň, keď rozvinieme palestínsku vlajku na správnom mieste – medzi suverénnymi členskými štátmi OSN,“ uviedol Pan.

Valné zhromaždenie OSN začiatkom septembra drvivou väčšinou schválilo rezolúciu, na základe ktorej je možné v sídle OSN vyvesiť i vlajky nečlenských pozorovateľských štátov – Palestíny a Vatikánu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Palestína #OSN #vlajka