Moskva si od náletov v Sýrii sľubuje viac, ako dosiahli iní

Vzlietnutie našich bombardérov nad Sýriou je správny postup, znejú politické reakcie z Ruska. "Všetci ľudia so zdravým rozumom pochopia a podporia nasadenie ruského vojenského letectva," vyhlásila podľa agentúry ITAR-TASS Valentina Matvijenková, predsedníčka Rady federácie, keď táto horná komora parlamentu poskytla jednomyseľný súhlas so žiadosťou prezidenta Vladimira Putina.

01.10.2015 10:00
Rusko, demonštrácia, Asad Foto: ,
Snímka z demonštrácie prokremeľskej mládeže na podporu Bašára Asada v Moskve na jar tohto roka.
debata (68)

Prokremeľskí politici zdôvodňujú ruský zásah aj tvrdením o doterajších nedostatočných úderoch Západu proti islamistom. „V opačnom prípade by sme sa podobali na vládu USA, ktorá veľmi dlho ubezpečovala celý svet, že bojuje proti Islamskému štátu. Lenže ako vieme, ten prakticky nič neutrpel, a jeho pozície sa ukázali jedine silnejšie,“ povedal podľa agentúry RIA Novosti šéf dolnej komory parlamentu Alexej Puškov.

K tejto rétorike sa pridal vojenský expert Dmitrij Litovkin, ktorý zašiel ešte ďalej: „Úlohou takzvanej protiteroristickej koalície nikdy nebolo spôsobiť zásadné straty Islamskému štátu, pretože jeho ľudia bojovali proti režimu Bašara Asada, ktorého odstúpenia sa dožadujú Američania. Údery zasadzované bojovníkom v Sýrii boli len imitácia protiteroristickej činnosti,“ povedal pre portál Vesti. Dodal, že Islamský štát teraz čakajú ťažké časy, pričom verí, že ak sa ukáže, že vlastnia schopnú protivzdušnú obranu, tak velenie ruského letectva upraví taktiku bombardovania.

Šéf výboru pre obranu dolnej komory parlamentu Vladimir Komojedov však pochybuje o možnostiach radikálov: „Nevlastnia systém protivzdušnej obrany, môžu mať jedine prenosné Stingery,“ tvrdí tento politik, ktorý má vojenskú hodnosť admirála. „Treba koordinovať letecké údery s rozviedkou; ak sa letectvo použije šikovne, je to efektívny nástroj vedúci k porážke nepriateľa, o to viac na území, ktoré zaberá púšť,“ upozornil Komojedov podľa ITAR-TASS.

Poslanec Sergej Mironov obhajuje nálety slovami, že sú v národnom záujme Ruska. „V súčasnosti neexistuje na svete väčšie nebezpečenstvo, ako je Islamský štát,“ poznamenal podľa ITAR-TASS.

Iľjas Umachanov, podpredseda Rady federácie, trvá na tom, že keby Moskva nezakročila v Sýrii, zachovala by sa nezodpovedne: „Riziko spočíva v nečinnosti. Dalo by sa byť pštrosom, čo strká hlavu do piesku, ale snažíme sa, aby sa hrozba terorizmu nerozšírila na ruské územie,“ podčiarkol podľa agentúry Interfax, keď nepriamo poukázal na záujmy islamských radikálov v niektorých častiach Ruska.

V podobnom tóne sa vyslovil Sergej Neverov, ktorý zastáva funkciu podpredsedu dolnej komory parlamentu: „Ak nechceme, aby sa aktivizovali teroristické hrozby vnútri Ruska, ak nechceme čeliť záplave migrantov, tak musíme podniknúť preventívne kroky,“ zdôraznil podľa RIA Novosti.

Leteckej intervencii pritakáva aj Gennadij Zjuganov, dlhoročný predák komunistov. „Keby teroristi z Islamského štátu obsadili celú Sýriu, potom by situácia vyzerala horšie, ako bola v Afganistane a počet utečencov by sa výrazne zvýšil v porovnaní so súčasnosťou,“ varoval podľa RIA Novosti. Zjuganov pritom interpretuje údery bombardérov ako signál pre Západ, aby prehodnotil politiku smerom k Moskve.

„Treba sa zamyslieť nad tým, aby Američania a Európska únia zrušili sankcie, pretože v tomto konkrétnom prípade bojujeme proti tým, ktorí predstavujú reálnu hrozbu pre Ameriku a Európu,“ zdôraznil pre Interfax v narážke na odvetu Západu za postup Ruska na Ukrajine.

© Autorské práva vyhradené

68 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Rusko #Sýria #vojna #Bašár al-Asad