Rusko v Sýrii opäť bombarduje údajných radikálov

Rusko pri svojich vojenských operáciách v Sýrii mieri na rôzne teroristické organizácie. Oznámil to hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

01.10.2015 12:02 , aktualizované: 20:33
sýria, bombardovanie, islamský štát, rusko Foto:
Podľa informácií umiernenej sýrskej opozície pri ruskom bombardovaní v stredu zahynulo 36 ľudí vrátane šiestich detí. Snímka pochádza z videa, ktoré zverejnila ruská armáda.
debata (621)
Rusko začalo nálety v stredu a doteraz uvádzalo, že útočí len na pozície radikálov z Islamského štátu. Ministerstvo obrany oznámilo, že v noci na štvrtok ruské lietadlá zasiahli štyri ciele IS. Sú podľa neho vyberané podľa informácií tajnej služby získaných s pomocou bezpilotných lietadiel a snímok z družíc. Vybrané ciele ležia mimo obývaných oblastí.
Videozábery zo stredajšieho bombardovania

Vo štvrtok ruské lietadlá podnikli 30 náletov na údajné pozície povstalcov na severozápade Sýrie pri meste Džisr aš-Šughúr v provincii Idlib.

Libanonská televízia k náletom oznámila, že mierili na pozície armády Džajš al-Fatah, čo je koalícia skupín bojujúcich na západe a severe Sýrie, z ktorých najznámejší je front An-Nusrat.

Ruská lietadlá podľa libanonskej televízie útočili na pozície povstalcov v blízkosti západosyrského mesta Džisr aš-Šughúr, ktoré leží v provincii Idlib. Mierili na pozície armády Džajš al-Fatah, čo je koalícia skupín bojujúcich na západe a severe Sýrie a z ktorých najznámejší je front An-Nusrat.

Armáda Džajš al-Fatah úspešne postupuje severozápadom Sýrie od mája a okrem iného obsadila tiež mesto Idlib. Sýrski vojaci sa ju snažili bez úspechu zastaviť pred ďalším postupom k pobrežiu, ktoré je baštou vládnucich alávitov.

Ďalším cieľom úderov ruských lietadiel bola podľa libanonskej televízie blízkej sýrskemu režimu letecká základňa Tabka v provincii Rakka, ktorú preukázateľne od augusta 2014 ovládajú radikáli z IS. Ďalšie údery smerovali na vidiecke oblasti východosyrskej provincie Dajr az-Zaur, ktorá je baštou radikálov z IS. Bomby znovu dopadali aj na ciele v západných provinciách Hama a Idlib.

Sýrska opozícia ohlásila, že pri ruských akciách zomreli desiatky civilistov, avšak ruský prezident Vladimir Putin to označil za informačnú vojnu, s ktorou počítal. Putinov hovorca Peskov oznámil, že koordinačný mechanizmus s ostatnými štátmi dobre funguje.

Moskva tiež zdôraznila, že Sýria sa nepodieľa na finančných nákladoch spojených s leteckými operáciami. Peskov povedal novinárom, že Rusko bojuje proti IS, ale aj proti ďalším skupinám. „Sú to dobre známe organizácie. Ciele sa vyberajú po dohode so sýrskymi ozbrojenými silami,“ povedal Peskov.

Asad nazýva teroristami aj opozíciu

Rusko je oporou režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada a jeho vojenská intervencia vyvolala obavy z možného stretu ruských lietadiel s koaličnými strojmi, ktoré v Sýrii operujú proti IS už rok. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov označil tieto obavy za neopodstatnené. Tvrdil, že údery sú vedené výhradne proti IS a nie proti tzv. umiernenej sýrskej opozícii, ktorá spolupracuje so západnou koalíciou.

Asad však od začiatku konfliktu v roku 2011, keď v uliciach Damasku demonštrovali neozbrojení Sýrčania, označuje všetkých oponentov za teroristov. Toleruje len skupiny, ktoré do ozbrojeného konfliktu nevstúpili.

Denník The Washington Post napísal, že stredajšie ruské nálety v provinciách Homs a Hamá boli zamerané aj na členov sýrskej opozície, ktorí prešli čerstvo americkým výcvikom. Americký minister obrany Ashton Carter Rusko obvinil z prilievanie oleja do ohňa. Ubezpečil, že americké lietadlá budú vo svojej kampani v Sýrii pokračovať. „To, čo robia, sa minie účinkom," povedal o operáciách Ruska.

621 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #vojna #Islamský štát