Británia zakazuje fajčiť v autách s deťmi

Vodiči alebo ich spolucestujúci, ktorí budú fajčiť v autách v prítomnosti deti, budú v Anglicku a Walese čeliť pokutám. Zákaz sa nevzťahujena Škótsko a Severné Írsko, uviedla tlačová agentúra AP.

01.10.2015 13:31
debata (1)

V praxi to znamená, že komukoľvek, kto bude fajčiť v aute, v ktorom sú deti vo veku do 18 rokov, bude hroziť pokuta vo výške 50 libier (68 eur). Vodiči budú čeliť rovnakej pokute, aj keby oni sami nefajčili.

Polícia sa vyjadrila, že počas prvých dní platnosti zákazu bude mať k hriešnikom výchovný, nekonfrontačný prístup. Podľa predstaviteľov rezortu zdravotníctva zákaz pomôže pri ochrane detí pred pasívnym fajčením.

Zákaz sa vzťahuje aj na autá, ktoré majú otvorené okná alebo strešné okienko.

Od januára Británia zakáže fajčenie aj vo väzniciach. Najvyšší súd už v marci rozhodol, že protifajčiarsky zákon z roku 2007 má byť uplatňovaný aj v nápravných zariadeniach. Reagoval tak na podnet jedného z odsúdencov, ktorý sa sťažoval na negatívne dôsledky pre svoje zdravie.

Opatrenie má od januára platiť najskôr vo waleských väzniciach a od marca v štyroch anglických zariadeniach. Až na základe vyhodnotenia skúseností bude zákaz zavádzaný aj inde, informovala agentúra AFP.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #fajčenie #anglicko #zákaz #wales