Putin požiadal o schôdzku s Porošenkom v Paríži

Ruská federácia zaslala Ukrajine list s oficiálnou žiadosťou o uskutočnenie bilaterálnej schôdzky, ktorá by sa mala uskutočniť v piatok v Paríži. Na štvrtkovom brífingu to povedal zástupca šéfa prezidentskej administratívy Kosťantyn Jelisejev, ktorého citovala ukrajinská agentúra Ukrinform.

01.10.2015 18:08
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (51)

Kyjev podľa neho dostal z ruskej strany žiadosť na uskutočnenie bilaterálneho stretnutia s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom, táto žiadosť sa však ešte zvažuje.

Jelisejev dodal, že jediným dosiaľ oficiálne potvrdeným bilaterálnym stretnutím Porošenka vo Francúzsku je schôdzka s tamojším prezidentom Francoisom Hollandom. Tá sa skutoční ešte pred piatkovým štvorstranným rokovaním čelných predstaviteľov tzv. normandskej štvorky v Paríži.

Stretnutie vedúcich predstaviteľov Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny inicioval začiatkom septembra prezident Hollande v situácii, keď na východe Ukrajiny došlo k pokroku pri dodržiavaní prímeria. Cieľom parížskej schôdzky je dosiahnuť posun v mierových rokovaniach.

Tzv. normandská štvorka je formátom, ktorý vznikol po stretnutí šéfov štátov a vlád Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny v lete roku 2014 v Normandii, kde sa konali oslavy 70. výročia vylodenia spojencov.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Petro Porošenko