Nemecko privrie otvorené dvere

Po rekordnom mesiaci, keď Nemecko prichýlilo viac ako dvestotisíc migrantov, parlament v Berlíne spravil prvý krok k sprísneniu azylových zákonov.

02.10.2015 09:17
Nemecko, utečenci Foto: ,
Migranti v nemeckom Hanau odpočívajú v preplnenej ubytovni.
debata (43)
„Uvítací večierok v Mníchove, Berlíne a inde bol pekný. Ukázal veľkorysé a otvorené Nemecko, ktoré na čele s kancelárkou Angelou Merkelovou má byť na čo hrdé… Ale teraz svetlá zhasli a pokračuje každodenný život,“ komentoval čoraz väčšie problémy s najväčšou utečeneckou vlnou od svetovej vojny denník Süddeutsche Zeitung.

„Len v samotnom septembri sme zaregistrovali viac utečencov ako za celý vlaňajší rok,“ upozornil poslanec z vládnej kresťanskej únie Stephan Mayer v rozprave, po ktorej dolná komora parlamentu v prvom čítaní schválila balíček navrhnutý Merkelovej kabinetom. Bavorský minister vnútra dokonca odhadol, že do Nemecka v uplynulý mesiac mohlo vstúpiť až 280-tisíc migrantov, lebo mnohí z nich sa vyhli zaregistrovaniu v krajine.

Žiadne náznaky, že by vlna prisťahovalcov mohla v dohľadnom čase opadnúť, pritom neprichádzajú. Úrad Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) včera prudko zvýšil odhad počtu utečencov, ktorí sa v tomto a budúcom roku prepravia cez Stredozemné more do Európy. Kým predtým UNHCR predpovedal 850-tisíc, teraz už prognózuje 1,4 milióna, po sedemstotisíc v rokoch 2015 i 2016.

Maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý má povesť ostrého odporcu prisťahovalcov, varuje, že únia tento tlak nezvládne. „Je jasné, že Európa toto bremeno nemôže niesť sama a bude čoskoro destabilizovaná, ak sa toto bremeno nerozdelí na globálnej úrovni,“ vyhlásil v prejave na Valnom zhromaždení OSN. Orbán, ktorý kritizuje plánované prerozdeľovanie žiadateľov o azyl v rámci EÚ, z New Yorku vyzval na zavedenie „globálneho systému kvót“.

Nemecko sa medzitým samo pokúša vyrovnať s tým, že je hlavnou cieľovou krajinou migrantov mieriacich do Európy. Od začiatku roku už zaregistrovalo 577-tisíc utečencov, ktorí v krajine požiadali o azyl. Predpokladá sa, že za celý rok do krajiny dorazí 800-tisíc až milión žiadateľov o azyl. Pre veľký počet prichádzajúcich utečencov sa Berlín pustil do zmeny zákonov, aby sa azylová procedúra sprísnila, zrýchlila a zjednodušila. Návrhy včera Spolkovým snemom hladko prešli a očakáva sa, že o dva týždne ich definitívne potvrdí, aby od začiatku novembra nadobudli platnosť.

Utečenci majú právo na to, aby sa s nimi zaobchádzalo dôstojne a s rešpektom, musia však dodržiavať zákony, nesmú klamať úradom a vyvolávať konflikty v ubytovniach, vyhlásil pri prerokúvaní zákonov minister vnútra Thomas de Maiziére, ktorý označil za neprijateľné množiace sa prípady hromadných bitiek medzi migrantmi pochádzajúcimi z rôznych krajín a vyznávajúcimi odlišné náboženstvo. Zdôraznil tiež, že migranti nesmú mať neskromné požiadavky a nemôžu si vyberať, kam ich v Nemecku umiestnia. „Chcem tiež utečencom povedať: Áno, niektoré ubytovne nie sú pohodlné, mnohé sú preplnené. Ale, prosím, nerobte si príliš vysoké nároky,“ vyhlásil minister za búrlivého aplauzu poslancov.

Maiziére obhajoval sprísnenie azylových zákonov. Tie majú okrem iného zaradiť posledné tri balkánske štáty, teda Albánsko, Kosovo a Čiernu Horu, na zoznam bezpečných krajín pôvodu. Žiadatelia z týchto krajín, ktorí dnes tvoria veľkú časť uchádzačov o azyl, tak prakticky prídu o šancu získať ho a budú môcť byť rýchlo poslaní domov. Proti snahám migrantov vyhýbať sa rozhodnutiu o vyhostení včera úrady v Nemecku i ďalších krajinách EÚ získali účinný nástroj. Súdny dvor EÚ totiž rozhodol, že osoby, ktoré znova vstúpia na územie krajiny, odkiaľ boli vyhostené, možno potrestať väzením. Európsky súd uznal, že taliansky zákon rátajúci s jedným až štyrmi rokmi väzenia za takýto trestný čin je v súlade s právom EÚ.

Nové nemecké zákony majú tiež umožniť, aby sa znižovala podpora, ktorú Nemecko utečencom poskytuje. Kým v súčasnosti žiadatelia o azyl dostávajú mesačne popri ubytovaní, strave a šatstve aj vreckové (zo začiatku 143 eur, neskôr 359 eur), v budúcnosti by im už pravidelnú hotovosť nemali vyplácať. „Sú to tvrdé rozhodnutia, ale sú nevyhnutné, pretože doterajší azylový systém nie je nastavený na taký nápor utečencov, aký zažívame,“ vysvetlil Maiziére.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #utečenci