Hollande vidí na Ukrajine pokrok, mier sa do konca roka nestihne

Na východe Ukrajiny sa vcelku dodržiava prímerie a v sobotu ráno by malo začať sťahovanie ľahších zbraní z frontovej línie. Minskej mierovej dohody sa ale do konca roka zrejme splniť nepodarí. Vyhlásil to v piatok francúzsky prezident François Hollande, ktorý v Paríži o situácii na Ukrajine rokoval s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ruským prezidentom Vladimirom Putinom a ukrajinským prezidentom Petrom Porošenko.

02.10.2015 15:17 , aktualizované: 21:04
debata (49)
Na rokovaní v Paríži o budúcnosti Ukrajiny sa... Foto: Reuters, Alexei Druzhinin
Hollande, merkelová, Porošenko, Putin Na rokovaní v Paríži o budúcnosti Ukrajiny sa stretli (zľava) Angela Merkelová, Vladimir Putin, Petro Porošenko a Francoiç Hollande.

Putin a Porošenko po rokovaní nepredstúpil pred novinárov, čo ruskí komentátori vykladajú ako známku, že k žiadnej zásadnejšej dohode či prielomu nedošlo. „Mohli sme dosiahnuť posun, ktorý umožní vyhnúť sa ďalším obetiam konfliktu,“ vyhlásil hostiteľ takmer päťhodinovej schôdzky.

Hollande upozornil, že mierové dohody nie sú len o prímerí a stiahnutí zbraní, ale tiež o politickom procese, o usporiadaní volieb. Tie sa „majú konať podľa ukrajinských zákonov a tak, aby výsledky boli nespochybniteľné“, pripomenul Hollande, podľa ktorého sa preto nemôžu konať voľby, ktoré separatisti na východe Ukrajiny vyhlásili na 18. októbra. Usporiadanie volieb zaberie viac času.

Na zrušenie „pseudovolieb“ separatistov nalieha Kyjev. Hollande súčasne vyzval ukrajinskú stranu k vyhláseniu amnestie a k poskytnutiu osobitného postavenia povstaleckým územiam na východe krajiny.

Hollande v reakcii na otázky novinárov, pred ktorých predstúpil spolu s kancelárkou Angelou Merkelovou, pripustil, že Minskú dohodu sa zrejme nepodarí do konca roka splniť vo všetkých bodoch. Týka sa to aj „stiahnutia cudzích vojsk“ z Ukrajiny a obnovenia ukrajinskej kontroly nad celou dĺžkou hranice.

Podľa Merkelovej je možné hovoriť o „opodstatnených nádejach“, „pozitívnom ovzduší“ a „zbližovaní stanovísk“, napriek tomu, že dohody neplní na 100 percent ani jedna strana.

Konflikt v Donbase si od vlaňajšieho apríla vyžiadal na 8-tisíc životov.

Trojica v zložení François Hollande, Angela Merkelová a Vladimir Putin rokovala v Paríži aj o riešení situácie v Sýrii.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #Vladimir Putin #Francois Hollande #kríza na Ukrajine #Petro Porošenko