Tuniská vláda zrušila mimoriadny stav vyhlásený po útoku v Súse

Tuniská vláda v piatok zrušila mimoriadny stav, ktorý vyhlásila začiatkom júla, tesne po útoku na hotelovej pláži v letovisku Súsa. Informoval o tom úrad tuniského prezidenta, citovala ho agentúra Reuters.

02.10.2015 22:40
debata (1)

Prezident Bádží Káid Sibsí mimoriadny stav vyhlásil už 4. júla, a teda týždeň po krvavom teroristickom útoku, pri ktorom islamský extrémista zastrelil 38 turistov, prevažne Britov. Neskôr tento stav ešte o dva mesiace predĺžil.

Tunisko zažilo tento rok až dva teroristické útoky vo vyhľadávaných turistických lokalitách – v júni na hotelovej pláži v Súsa a v marci na múzeum Bárdú v metropole Tunis. K obom incidentom sa prihlásila extrémistická skupina Islamský štát (IS).

V súvislosti s týmito atentátmi začala krajina ešte v júli na svojej hranici s Líbyou budovať zátarasu z piesku, ktorou chce zabrániť prenikaniu teroristov na svoje územie.

Líbyou totiž už vyše roka zmieta vnútorný konflikt, pričom vzniknutý chaos tam umožňuje radikálom z IS získavať nové bašty. Aj samotného ozbrojenca, ktorý útočil v letovisku Súsa, vycvičili militanti práve v Líbyi.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Tunisko