Nemecko si pripomína 25. výročie znovuzjednotenia

Centrom osláv 25. výročia výročia zjednotenia je Frankfurt nad Mohanom, kam zavítajú poprední nemeckí politici na čele s prezidentom Joachimom Gauckom a kancelárkou Angelou Merkelovou. Oslavy pripravili aj iné nemecké mestá.

03.10.2015 08:54
debata (13)
Angela Merkelová sa pri príležitosti osláv... Foto: SITA/AP, Michael Sohn
Nemecko, výročie zjednotenia, Merkelová Angela Merkelová sa pri príležitosti osláv výročia zjednotenia Nemecka prihovára ľuďom v registračnom centre pre migrantov v Berlíne.

Oficiálne oslavy výročia zjednotenia usporadúva každý rok tá z nemeckých krajín, ktorá predsedá Spolkovej rade, hornej komore parlamentu. Tento rok predsedníctvo vyšlo na Hesensko, ktoré pre oslavy vybralo svoje najväčšie mesto – Frankfurt.

Akcií vo Frankfurte by sa mali zúčastniť aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker alebo bývalý americký prezident George Bush starší. Okrem politikov budú v nemeckej finančnej metropole aj ľudia, ktorých osudy rozdelenie Nemecka mimoriadne ovplyvnilo. Je to napríklad Michael Schlösser, ktorý utiekol z komunistickej NDR v podomácky vyrobenom lietadle, alebo východonemecký pohraničník Harald Jäger, ktorý v roku 1989 ako prvý otvoril hraničnú závoru medzi oboma časťami rozdeleného Berlína.

Pouličné oslavy sa budú v Nemecku konať v rade miest. V Berlíne sa napríklad uskutoční niekoľko koncertov pred Brandenburskou bránou. Medzi hudobnými vystúpeniami sa budú na veľkoplošnej obrazovky premietať historické zábery z doby zjednotenia Nemecka, ale aj z vrcholných okamihov, ktoré Nemci prežili ako jeden národ v uplynulom štvrťstoročí – napríklad uvedenie kardinála Josepha Ratzingera do pápežského úradu alebo minuloročné víťazstvo na futbalových majstrovstvách sve­ta.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #zjednotenie #Joachim Gauck