Do eurotunela vnikli utečenci, vlaky dočasne nepremávali

Niekoľko hodín bol pre nákladnú a osobnú železničnú dopravu uzatvorený eurotunel medzi Britániou a Francúzskom, do ktorého v noci na sobotu vnikli desiatky migrantov. Premávka sa začala postupne obnovovať po 09.00 h SELČ, cestujúci musia napriek tomu počítať so zdržaniami na oboch stranách tunela. Vyplýva to z informácií zverejnených na stránke eurotunnel.com.

03.10.2015 10:57
debata (34)

Podľa BBC bola doprava zastavená po tom, čo spoločnosť Eurotunnel zaznamenala o 0.30 h SELČ vniknutie viac ako 100 migrantov do tunela v oblasti terminálu vo francúzskom meste Calais. Hovorca spoločnosti uviedol, že išlo o „dobre organizovanú a koordinovanú akciu“. Migranti prišli spolu, prerazili ploty a „všetci dobre vedeli, kam idú“.

Na francúzskej strane bola na vyriešenie situácie nasadená polícia a ďalšie bezpečnostné zložky.

V stredu prišiel v blízkosti vchodu do tunela v Calais o život jeden utečenec, ktorého zrazil nákladný vlak. Stal sa v poradí trinástou obeťou ilegálnych pokusov dostať sa na Britské ostrovy od konca júna a štvrtou v septembri.

Situácia v Calais je odrazom masívneho prílivu migrantov do celej Európy, ktorí po prekonaní Stredozemného mieria ďalej na sever.

Podľa spoločnosti Eurotunnel sa počet pokusov migrantov dostať sa do priestorov terminálu v Calais znížil z augustových asi 2 000 za noc na 150 v septembri.

V Calais sa momentálne nachádza viac ako 3 000 migrantov, pochádzajúcich väčšinou z východnej Afriky, Sýrie a Afganistanu. Dúfajú, že sa dostanú na trajekty premávajúce cez Lamanšský prieliv alebo na vlaky idúce cez eurotunel do Británie. V okolí terminálu boli preto sprísnené bezpečnostné opatrenia, na ktoré finančne prispela aj Veľká Británia.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Eurotunel #migranti #Calais