Rusko hlási 60 náletov v Sýrii, z toho 50 zásahov IS. Briti tvrdia iné

Ruské letectvo podniklo v Sýrii za tri dni 60 náletov, pri ktorých zasiahlo viac ako 50 cieľov spojených s radikálnym hnutím Islamský štát (IS). Podľa agentúry Interfax to povedal Andrej Kartapolov z ruského generálneho štábu, ktorý dodal, že údery sa zintenzívnia. Britský minister obrany Michael Fallon dopoludnia tvrdil, že za posledných 24 hodín iba jeden ruský útok mieril proti IS, zvyšok bol vraj vedený proti iným cieľom. Podľa sýrskych opozičných aktivistov v exile pri ruských náletoch zatiaľ zomrelo najmenej 39 civilistov a 14 bojovníkov.

03.10.2015 12:33 , aktualizované: 19:13
debata (722)

Útoky, ktoré Rusi sa začali v stredu, sú podľa Kartapolova vykonávané nepretržite na celom sýrskom území. Rusko vraj vopred Spojené štáty upozornilo na svoje nálety a odporučilo, aby USA zastavili lety v oblastiach, kde operuje ruské letectvo.

„Američania nám povedali, že v tejto oblasti nie je nikto iný ako teroristi,“ tvrdil tiež Kartapolov. Dodal, že v úderoch budú pokračovať a zároveň ich zintenzívnia. „Za tri dni sa nám podarilo narušiť materiálno-technickú základňu teroristov a podstatne obmedziť ich bojový potenciál,“ vyhlásil ruský generál. V radoch IS vraj nastala panika a bojovníci opúšťajú oblasti, ktoré kontrolovali. „Okolo 600 ozbrojencov opustilo svoje pozície a snažia sa odísť do Európy,“ povedal Kartapolov.

Kritika Západu

Aktivita ruského letectva v Sýrii sa však stretáva s kritikou na Západe. „Naše dôkazy ukazujú, že (Rusi) používajú nenavádzanú muníciu v obývaných oblastiach, zabíjajú civilistov a bombardujú Sýrsku slobodnú armádu (FSA) bojujúcu proti Asadovi,“ povedal Fallon v sobotňajšom rozhovore s listom The Sun. Dodal, že ruské nálety podporujú Asada a predlžujú utrpenie ľudí.

Piatkové nálety boli podľa Londýna namierené prevažne proti oblastiam, ktoré sú pod kontrolou povstalcov, a nie radikálov z Islamského štátu. Britský premiér David Cameron vyhlásil, že ruská vojenská intervencia v Sýrii situáciu len zhoršuje. Ruské akcie podľa jeho vyjadrenia podporujú „mäsiara“ (sýrskeho prezidenta)Ba­šára Asada.

Podľa sýrskych ochrancov ľudských práv (SOHR) pôsobiacich v Londýne je medzi ruskými obeťami z radov civilistov osem žien a osem detí. O život prišlo 12 bojovníkov IS a dvaja povstalci z frontu An-Nusrat napojení na medzinárodnú teroristickú sieť al-Kájda. SOHR upozornila, že ide len o tie obete, ktoré sa podarilo overiť.

Postup Ruska kritizuje nielen Západ, ale aj Turecko. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan chce, aby Putin znovu zvážil ruskú misiu v Sýrii. Rusi podľa Ankary nekladú dôraz na ochranu civilných životov. Erdogan povedal, že Moskva prisľúbila Turecku viesť nálety proti radikálom, namiesto toho je vraj terčom umiernená opozícia.

722 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Islamský štát #IS