Hurikán Joaquin zasiahol východné pobrežie USA

Štyria ľudia prišli od štvrtka o život na východnom pobreží USA pri nehodách súvisiacich s príchodom hurikánu Joaquin. V štáte Severná Karolína zabil muža padajúci strom, ďalší traja zahynuli v susednej Južnej Karolíne, informovala televízia CNN.

04.10.2015 13:40
debata

Hurikán, ktorý dosiahol štvrtú z piatich kategórií, postupoval pozdĺž amerického pobrežia od súostrovia Bahamy smerom na Bermudy. Namerané boli nárazy vetra s rýchlosťou okolo 250 km/h. V nasledujúcich dňoch bude postupovať popri pobreží USA na severovýchod a rýchlo zoslabne, pričom postupne sa transformuje na bežnú tlakovú níž miernych zemepisných šírok.

Joaquin spôsobil cez víkend na východe USA rozsiahle záplavy. Najhoršie bol zasiahnutý štát Južná Karolína, kde zapríčinil výpadky v dodávkach elektriny a chaos na cestách. Národná meteorologická služba vydala v nedeľu ráno pre jednotlivé okresy nové výstrahy a varovala, že miestami môže spadnúť až 380 milimetrov zrážok.

Podľa CNN museli záchranári v noci na nedeľu vyslobodzovať veľa ľudí zo zatopených áut. Viac ako 80 ciest v Južnej Karolíne bolo uzavretých a takmer 30-tisíc domácností sa ocitlo bez elektriny. Americký prezident Barack Obama vyhlásil v sobotu v Južnej Karolíne stav núdze, aby sa mohlo začať s prísunom federálnej pomoci.

Pokračuje aj pátranie po nezvestnej kontajnerovej lodi El Faro, ktorá zmizla neďaleko Bahám a na jej palube bolo 28 Američanov a päť poľských štátnych príslušníkov. V sobotu sa podarilo nájsť 75 námorných míľ severovýchodne od poslednej známej polohy lode záchranné koleso.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #hurikán #hurikán Joaquin