Ruské letectvo v Sýrii podniklo ďalších 20 náletov

Ruské letectvo podniklo v Sýrii za posledných 24 hodín ďalších dvadsať náletov, desať z nich bolo zacielených priamo na radikálne hnutie Islamský štát (IS). V nedeľu to oznámilo ruské ministerstvo obrany, ktoré uviedlo, že ruská vojenská misia narušila veliteľské štruktúry IS a jeho zásobovania.

04.10.2015 15:21 , aktualizované: 15:59
debata (201)

„Výsledkom našich leteckých útokov na Islamský štát sú narušené kontrolné systémy, zásobovacie trasy teroristickej organizácie a významné poškodenie infraštruktúry využívanej na prípravu teroristických činov,“ citovala agentúra Reuters vyhlásenie Moskvy.

Z posledných dvadsiatich náletov polovica mierila na ciele IS, tvrdia Rusi. Letecké bomby podľa ruského ministerstva obrany zasiahli výcvikový tábor teroristov vrátane továrne na opasky a vesty, ktoré sú používané pri samovražedných útokoch ako zásobníky trhavín.

Západ ruské zapojenie do bojov v Sýrii po boku tamojšieho autoritárskeho prezidenta Assadom kritizuje a tvrdí, že ruské stíhačky podnikajú nálety nielen proti IS či iným radikálnym skupinám, ale aj proti silám umiernenej opozície, s ktorých účasťou západné krajiny počítajú pri riešení sýrskej krízy.

Podľa Asada Západ zlyháva

Západní politici majú podľa sýrskeho prezidenta Bašára Asada pocit zlyhania a ich sprisahanie proti Sýrii sa im nepodarilo. Informovala o tom agentúra Reuters. Asad zároveň na svojom twitterovom účte označil za kontraproduktívne nálety, ktoré medzinárodné koalície v Sýrii vedú proti radikálom z Islamského štátu.

„Terorizmus sa rozšíril,“ komentoval vývoj sýrsky prezident, v ktorého krajine už dlhšiu dobu útočia na pozície Islamského štátu niektoré západné a arabské krajiny vedené Američanmi. Tento týždeň s náletmi v Sýrii začali Rusi, ktorých však Západ kritizuje za to, že sa nezameriavajú iba na Islamský štát, ale tiež na umiernenú protiasadovskou opozíciu. Moskva je dlhodobým spojencom Asadovho režimu.

Západní politici vidia budúcnosť Sýrie bez jej súčasného prezidenta. Americký prezident Barack Obama tento týždeň počas summitu proti terorizmu v New Yorku povedal, že víťazstvo nad radikálmi z IS bude dosiahnuté po Asadovom odchode. Moskva však tvrdí, že Asad musí byť súčasťou riešenia sýrskej krízy.

201 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Islamský štát