Búrky a povodne na juhu Francúzska zabili najmenej 16 ľudí

Najmenej 16 mŕtvych si v noci na nedeľu vyžiadali lejaky a bleskové povodne, ktoré postihli Azúrové pobrežie v juhovýchodnom Francúzsku. Najnovšia bilancia sa možno ešte zmení, pretože traja ďalší ľudia sú podľa agentúry DPA nezvestní. Premiér Manuel Valls vyhlásil, že tragédia ním hlboko otriasla. Rozsah materiálnych škôd zatiaľ vyčíslený nebol.

04.10.2015 15:52
Francúzsko, povodeň Foto: ,
Francúzske mesto Mandelieu, ktoré zasiahla mohutná povodeň.
debata

Ľudia sa väčšinou utopili v náhlych prívaloch vody. V meste Mandelieu-la Napoule si živel vyžiadal životy piatich osôb, ktoré zrejme zahynuli pri pokuse dostať svoje autá do bezpečia. V letovisku Vallauris Golfe-Juan našli záchranári v jednom vozni troch mŕtvych. Všetci sa utopili, keď sa snažili prejsť zaplaveným tunelom. Ďalší traja ľudia sa utopili v dome pre seniorov v Biote. Príčiny smrti niektorých obetí nie sú podľa DPA zatiaľ známe.

Francúzsky prezident François Hollande v nedeľu do postihnutého regiónu odcestoval a navštívil okrem iného dom pre seniorov v Biote, kde zahynuli traja ľudia. Prezident vyslovil pozostalým hlbokú sústrasť a podobne ako Valls prisľúbil štátnu pomoc.

Pobrežná oblasť, ktorá zahŕňa turistické mestá Nice a Cannes, zasiahli v sobotu večer silné búrky. Vznikli mohutné záplavy, ktoré okrem iného zablokovali cesty a desiatky vlakových súprav so stovkami cestujúcich. Uzavretý musel byť aj hlavnej pobrežnej diaľničné ťah. Bez elektriny zostalo asi 27-tisíc domácností.

Podla DPA mnohí obyvatelia kempov utiekli pred vodou na strechy svojich karavanov. Búrke a vode sa nevyhli ani Cannes a Nice. V Nice sa pod vodou ocitla okrem iného slávna pobrežná promenáda. Niekoľko áut skončilo v mori, kam ich odniesla záplavová vlna. „Zachránili sme veľa ľudí, teraz si ale musíme dávať pozor na rabovanie,“ povedal starosta Cannes Davis Lisnard.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #povodne