Rozhorí sa vojna v Sýrii ešte viac?

"Intervencia Ruska je obrovský úder pre tie štáty, ktoré podporujú opozíciu. Najmä, keď hovoríme o krajinách v regióne, ako sú Katar, Saudská Arábia a Turecko. Je pravdepodobné, že to z ich strany vyvolá silnú odpoveď vo forme protiopatrení,“ povedal pre denník Guardian Julien Barnes-Dacey, analytik Európskej rady pre zahraničné vzťahy.

05.10.2015 09:00
utečenci, Grécko Foto: ,
Sýrski utečenci na gréckom ostrove Lesbos. Keď konflikt v Sýrii bude pokračovať ešte intenzívnejšie, migrantov z krajín smerujúcich do Európy bude len pribúdať.
debata (292)

"Kroky, ktoré Rusko robí, a jeho kampaň v Sýrii sú v každom prípade neakceptovateľné. Nanešťastie sa Rusko dopúšťa vážnej chyby,“ povedal pred návštevou Európy turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Hlava štátu bude s predstaviteľmi EÚ rokovať aj o tom, ako riešiť utečeneckú krízu. Ak však bude konflikt v Sýrii ďalej eskalovať, dá sa predpokladať, že vlna migrantov sa bude len zväčšovať.

Podľa Fanara Haddada z Blízkovýchodného inštitútu na Národnej singapurskej univerzite je prioritou Ruska zabezpečiť dobrú pozíciu pre sýrsky režim. Expert však pre Pravdu uviedol, že táto stratégia má úskalia. Ak má Moskva skutočne záujem o politické rokovania, ako tvrdí, otázkou je, čo podpora Kremľa pre Asada urobí s opozíciou.

"Mnohí sa obávajú, ako budú reagovať Asadovi protivníci. Zvýšia krajiny Perzského zálivu a Turecko podporu pre povstalecké skupiny vrátane toho, že im budú dodávať moderné zbraňové systémy, čo doteraz nerobili? Ďalším problémom môže byť to, ako ruský vstup do konfliktu ovplyvní skupiny priamo bojujúce s Asadom. Bude to znamenať, že sa priklonia k džihádistom z Islamského štátu a al-Nusrá, a teda ešte zvýraznia ich dominanciu?“ uvažuje Haddad.

Teroristické skupiny už z Rusov v Sýrii robia terč. Front al-Nusrá, ktorý je prepojený na Al-Kajdá, pravdepodobne vypísal odmenu jeden milión sýrskych libier (viac ako 4 700 eur) za zajatie ruského vojaka. Táto informácia sa šíri na džihádistických weboch. Zároveň radikálny saudský klerik Abduláh al-Muhajsíní pre agentúru AP vyhlásil, že Sýria sa stane pre útočníkov cintorínom.

Všetky tieto odkazy v Moskve vyvolávajú ducha Afganistanu, kde sovietska armáda v 80. rokoch minulého storočia nedokázala poraziť miestnych povstalcov. Je preto veľmi nepravdepodobné, že by sa prezident Vladimir Putin odhodlal na pozemnú intervenciu. V Sýrii však pôsobia ruskí vojenskí poradcovia, ktorí by sa mohli výraznejšie zapojiť do bojov, ak by Asadova armáda prevzala vojenskú iniciatívu.

Počas víkendu pokračovali nálety ruského letectva na sýrske ciele. Moskva oznámila, že útočí proti Islamskému štátu (ISIL) a že zasiahla výcvikový tábor teroristov a dielňu, kde sa vyrábali výbušniny pre samovražedných atentátnikov. Podľa Kremľa sa tak podarilo významne obmedziť vojenské kapacity teroristov.

Sýrski aktivisti však tvrdia, že útoky zďaleka nie sú namierené len proti ISIL, ale aj proti umierneným povstalcom. Okrem toho si už údajne vyžiadali mnohé civilné obete. "Z ruského pohľadu sú všetci teroristi,“ vyhlásil aj americký prezident Barack Obama s tým, že nenechá zatiahnuť Washington do zástupnej vojny s Moskvou.

"Podporujú mäsiara Asada, je to obrovská chyba. Región bude preto menej stabilný, povedie to k ďalšej radikalizácii a nárastu terorizmu. Preto im hovorím, aby zmenili smer a pridali sa k nám, čo útočíme na ISIL,“ povedal zase pre BBC na adresu Rusov britský premiér David Cameron.

Podľa vojenského analytika Arona Lunda je ešte priskoro hodnotiť, čo všetko Rusko v Sýrii bombarduje. "Identifikácia presných útokov, ktoré môžeme pripísať ruským pilotom, je o to zložitejšia, že Asadove vzdušné sily operujú v tom istom priestore. Rusi im pomáhajú prieskumom. Kým Putin aspoň trochu predstiera, že rozlišuje medzi džihádistami a inými povstaleckými skupinami, Asad hádže odporcov režimu do jedného vreca,“ napísal Lund v článku pre Carnegieho nadáciu pre medzinárodný mier.

Okrem Rusov počas víkendu pokračovali v bombardovaní v Sýrii a v Iraku aj Spojené štáty. Americké ozbrojené sily oznámili, že podnikli 16 útokov na pozície Islamského štátu.

© Autorské práva vyhradené

292 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Asad