Turecko musí podľa Tuska prispieť k zastaveniu migračnej vlny

Európska únia je ochotná pri rokovaniach s Ankarou hovoriť o všetkých témach, vrátane možnej nárazníkovej zóny v Sýrii. Po rokovaní s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom to v Bruseli povedal šéf schôdzok členských krajín EÚ Donald Tusk. Zdôraznil zároveň, že je neprijateľné, keď cez Turecko do únie mieria státisíce utečencov. Ankara musí podľa neho prispieť k zastaveniu migračnej vlny.

05.10.2015 18:27
EÚ, Donald Tusk, Tayyip Erdogan Foto: ,
Turecký prezident Tayyip Erdogan (vľavo) si potriasa rukou s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom na stretnutí v Bruseli.
debata (17)

Erdogan okrem iného pred novinármi bránil silový postup svojej krajiny voči strane sýrskych Kurdov a radikálnej tureckej Strane kurdských pracujúcich. Podľa neho sú to teroristické organizácie a nemožno ich legitimizovať len preto, že práve bojujú s inou teroristickou organizáciou, ktorou je Islamský štát. „Neexistujú dobrí a zlí teroristi,“ myslí si turecký prezident.

Erdogan vo svojom vystúpení pred novinármi pripomenul Európskej únii, že v Turecku je teraz takmer 2,5 milióna migrantov, z nich 2,2 milióna prišlo zo Sýrie.

Turecko však podľa prezidenta nemieni zmeniť „politiku otvorených dverí všetkým potrebným bez rozdielu“, na ich podporu zatiaľ minulo 7,8 miliardy dolárov. „Ľudí, ktorí do Turecka prišli, sme nikdy do iných krajín neposielali,“ podotkol Erdogan. Od začiatku roka podľa neho turecká pobrežná stráž zachránila asi 60-tisíc ľudí.

Turecký prezident uviedol, že jeho krajina niesla záťaž menom svetového spoločenstva a je otvorená ďalšej spolupráci v tejto oblasti.

Podľa Tuska je nesporné, že Európa musí svoje hranice lepšie strážiť, očakáva však, že aj Turecko splní svoj diel. „Situácia, kedy cez Turecko utekajú do Európy stovky tisíc ľudí, musí skončiť. A nemôžeme to urobiť sami, potrebujeme k tomu tureckú stranu,“ dodal Tusk.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Donald Tusk #Turecko #utečenci