Záplavy na juhu Francúzska si vyžiadali 21 obetí

Počet obetí povodní, ktoré počas uplynulého víkendu zasiahli Azúrové pobrežie na juhu Francúzska, sa zvýšil na 21. Všetkých nezvestných sa medzičasom podarilo nájsť, medzi obeťami sú aj Talianska, Brit a Portugalčan. Informáciu priniesla tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na prefekta departementu Alpes-Maritimes Adolphea Colrata.

05.10.2015 21:09
Francúzsko, povodeň Foto: ,
Francúzske mesto Mandelieu, ktoré cez víkend zasiahla mohutná povodeň.
debata

Záchranné zložky mali v pondelok plné ruky práce s odstraňovaním následkov prírodnej katastrofy. Povodeň okrem iného narušila plynulosť železničnej dopravy na prímestských tratiach napríklad v Nice a Cannes a zanechala nepríjemný zápach v dôsledku vyplaveného bahna na asi 30 km dlhom úseku Azúrového pobrežia. Brány asi 20 školských zariadení zostali v pondelok zatvorené.

Odhady o rozsahu materiálnych škôd zatiaľ nie sú k dispozícii. Zväzová organizácia francúzskych poisťovní však prisľúbila, že vzhľadom na škody spôsobené na obytných domoch, bytových jednotkách a firemných sídlach bude vybavovať poškodených čo najrýchlejšie.

Minister vnútra Bernard Cazeneuve, ktorý postihnutú oblasť navštívil v nedeľu spoločne s prezidentom Francoisom Hollandom, v pondelok pre rozhlasovú stanicu Europe 1 uviedol, že do pátracej a záchrannej operácie v oblasti bolo nasadených zhruba 300 policajtov a 543 hasičov.

Prezident Hollande v nedeľu informoval, že vláda na svojom zasadnutí v stredu vyhlási departement Alpes-Maritimes za oblasť prírodnej katastrofy, čo urýchli odstraňovanie jej následkov i odškodňovanie obyvateľov.

Francúzske úrady medzičasom zatkli deväť osôb, ktoré rabovali v domoch a obchodoch v regióne postihnutom povodňami.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #povodne