Turecko si užíva, že Európa ho potrebuje

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan si v pondelok z Bruselu odviezol dva dôležité dary pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami.

06.10.2015 10:10
Erdogan Foto: ,
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok v Bruseli vystupoval so sebavedomím štátnika, ktorý vie, že Európska únia je pri riešení utečeneckej krízy závislá od dobrej vôle jeho krajiny.
debata (12)

Jeden mu dali predstavitelia Európskej únie, ktorí sa k nemu správali tak úctivo, ako už dávno nie počas jeho trinásťročnej vlády. Druhý dostal od Severoatlantickej aliancie, ktorá sa plne postavila za Turecko zoči-voči narušeniu jeho vzdušného priestoru ruským bojovým lietadlom.

Na niekoľkokrát odkladanú návštevu Bruselu prišiel Erdogan v čase, keď sa Európska únia snaží jeho krajinu výrazne zapojiť do riešenia migračnej krízy. Nedávny summit dvadsaťosmičky sľúbil Turecku značný finančný príspevok, ktorý by mu mal pomôcť zvládať situáciu s prílevom sýrskych utečencov na jeho územie tak, aby sa nemuseli vydávať na zložitú a nebezpečnú cestu do Európy.

Do istej miery sa tak obracia vzájomný vzťah európskeho bloku a Turecka, ktoré bolo donedávna v Bruseli často kritizované za pomalé plnenie úloh očakávaných od kandidáta na členstvo v únii. Teraz je to EÚ, kto potrebuje pomoc v situácii, keď sa z Turecka do Grécka deň čo deň preplavia ďalšie stovky či tisíce utečencov.

Európska komisia už má rozpracovaný aj plán, ktorý by mal pribrzdiť prílev utečencov prúdiacich do Európy. Podľa návrhu dokumentu, o ktorom informoval denník Frankfurter Allgemeine Zeitung, by Turecko malo posilniť ochranu svojej hranice s Gréckom. V záujme toho by vo východnej časti Egejského mora mali spoločne hliadkovať turecké a grécke plavidlá, ktorých aktivity by koordinovala európska pohraničná agentúra Frontex. Plán ráta s tým, že hliadky budú zadržiavať člny a utečencov vracať späť do Turecka. Európska únia by súčasne Turecku pomohla na jeho území vybudovať šesť záchytných táborov s kapacitou dvoch miliónov miest. EÚ by prevádzku táborov spolufinancovala a jej členské štáty by sa zaviazali prijať istý počet migrantov. Európska komisia uvažuje, že takým spôsobom by sa do Európy mohlo dostať bezpečne, organizovane a bez pomoci pašerákov ľudí do pol milióna žiadateľov o azyl, informuje nemecký denník.

Nedávny mimoriadny summit EÚ už sľúbil Turecku, Jordánsku a Libanonu, teda krajinám, ktoré čelia najmasovejšiemu prílevu sýrskych utečencov, miliardu eur. Ďalšie vysoké sumy by do oblasti mali prúdiť prostredníctvom príspevkov krajín EÚ pre Svetový potravinový program OSN alebo pre Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov. Tie teraz hlásia výrazný nedostatok peňazí, čo začína mať vplyv na situáciu v utečeneckých táboroch. A to pritom veľká časť z približne dvoch miliónov utečencov v Turecku oficiálne zariadenia vôbec nevyužíva.

Erdogan sa v Bruseli o možnosti otvorenia európskych záchytných táborov v Turecku vyjadroval veľmi rezervovane. Podľa neho je oveľa dôležitejšie ukončiť krviprelievanie v Sýrii. Ako dôležitý krok k tomu Ankara navrhuje zriadiť na severe Sýrie bezletovú zónu, kam by sa mohli bezpečne vracať utečenci zo zahraničia. Viacerí európski politici vrátane nemeckej kancelárky Angely Merkelovej však spochybnili možnosť v súčasnej situácii zaručiť sýrskym utečencom v ich vlasti skutočne bezpečné zóny.

Erdogana o necelý mesiac čakajú kľúčové parlamentné voľby. V nich sa strana, ktorú zakladal, pokúsi získať späť v júni stratený mandát na samostatné väčšinové vládnutie a podľa možnosti aj na premenu Turecka z parlamentnej na prezidentskú republiku. V rámci vrcholiacej predvolebnej kampane tak Erdoganovi v snahe posilniť si prestíž prišlo vhod, ako ústretovo sa k nemu v pondelok európski politici správali. Stály predseda Európskej rady Donald Tusk napríklad prisľúbil, že EÚ je ochotná pri rokovaniach s Ankarou hovoriť o všetkých témach vrátane možnej nárazníkovej zóny v Sýrii. Po rokovaní s tureckým prezidentom však Tusk zároveň zdôraznil, že je neprijateľná situácia, keď cez Turecko do únie mieria státisíce utečencov. Ankara podľa bývalého poľského premiéra musí k zastaveniu migračnej vlny prispieť.

Turecký prezident v Bruseli hovoril aj o témach, ktoré európski úradníci zvyčajne neradi počujú. Bránil napríklad silový postup svojej krajiny voči strane sýrskych Kurdov, PYD i radikálne tureckej Strane kurdských pracujúcich – PKK. Sú to podľa neho teroristickej organizácie a nemožno ich legitimizovať len preto, že práve bojujú s inou teroristickou organizáciou, ktorou je Islamský štát. „Neexistujú dobrí a zlí teroristi,“ vyhlásil turecký prezident.

Erdogan zľahčoval súčasné problémy Európskej únie s rekordnou migračnou vlnou. Pripomenul, že v Turecku je teraz takmer 2,5 milióna migrantov, z nich 2,2 milióna prišlo zo Sýrie. Turecko však podľa neho „politiku otvorených dverí pre všetkých bez rozdielu, čo sa ocitli v núdzi“, meniť nemieni, na ich podporu minulo zatiaľ 7,8 miliardy dolárov (7 miliárd eur). „Ľudí, ktorí do Turecka prišli, sme nikdy do iných krajín neposielali,“ podotkol Erdogan. Od začiatku roku turecká pobrežná stráž podľa neho zachránila z mora vyše 60-tisíc ľudí.

Podľa Tuska je nesporné, že Európa musí svoje hranice lepšie strážiť, očakáva však, že aj Turecko splní svoj diel. „Situácia, keď cez Turecko utekajú do Európy státisíce ľudí, sa musí skončiť. A nemôžeme to urobiť sami, potrebujeme pri tom tureckú stranu,“ podotkol Tusk.

Turecká delegácia v belgickej metropole zabodoval aj v sídle NATO. Za neprijateľné označil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg narušenia tureckého vzdušného priestoru ruským vojenským letectvom. Stoltenberg o terajších vojenských akciách Ruska v Sýrii v pondelok rokoval so šéfom tureckej diplomacie. Na mimoriadnom zasadaní sa zišli aj veľvyslanci členských krajín aliancie, ktorí vyzvali Rusko, aby prestalo s týmito „nebezpečnými a nezodpovednými akciami“.

Stoltenberg Moskvu vyzval na plné rešpektovanie vzdušného priestoru NATO a na to, aby sa vyhla ďalšej eskalácii napätia vo vzťahoch s alianciou. Rusko by tiež podľa názoru generálneho tajomníka malo urobiť kroky potrebné na to, aby svoje úsilie v boji proti Islamskému štátu zosúladilo s postupom medzinárodného spoločenstva.

Turecko v pondelok oznámilo, že ruské stíhacie lietadlo narušilo jeho vzdušný priestor v sobotu a opustilo ho po tom, čo stroj zachytili dve turecké stíhačky F-16. Viac si prečítajte v článku Ruské vojenské lietadlo znovu narušilo turecký vzdušný priestor.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Turecko #utečenci #Recep Tayyip Erdogan