Stoltenberg kritizoval Rusko za incidenty s Tureckom

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg označil za "neprijateľné" prenikanie ruských lietadiel operujúcich v Sýrii do vzdušného priestoru Turecka, ktoré je členským štátom NATO. Rusko kritiku vzápätí odmietlo. Podľa Ankary ruské lietadlá narušili turecký vzdušný priestor v sobotu, v nedeľu a pravdepodobne aj v pondelok.

06.10.2015 17:12
debata (43)

Rusi sa bránia, že Aliancia využila situáciu k tomu, aby sa zapojila do informačnej vojny proti Moskve. Kremeľ zároveň opäť poprel správy, že by sa Rusi chystali k pozemnej operácii v Sýrii.

Stoltenberg vyzval Moskvu, aby využila priamych komunikačných kanálov s velením NATO k tomu, aby sa tieto incidenty neopakovali a nedochádzalo „k vytváraniu nebezpečných situácií“. Generálny tajomník NATO podozrieva Rusov, že nešlo o žiadny „omyl“, ako tvrdí Moskva.

„NATO vyzýva Rusko, aby tento konflikt nestupňovalo,“ povedal politický šéf aliancie pred novinármi a zdôraznil, že Rusko musí rešpektovať hranice Turecka, ktoré sú aj hranicami vzdušného priestoru NATO.

„Toto je presne to, čoho sme sa obávali – že bude dochádzať k nehodám, incidentom (…),“ povedal generálny tajomník k ruským náletom v Sýrii, ktoré nie sú nijako koordinované so západnou koalíciou. „Máme obavy, že Rusko nemieri na Islamský štát, ale na sýrsku opozíciu a civilistov,“ povedal a vyzval Moskvu ku „konštruktívnej a kooperatívnej úlohe“ v boji proti IS.

Moskva podľa neho neposkytla ohľadom prieniku ruských lietadiel do tureckého vzdušného priestoru alianciu žiadne iné vysvetlenie, než aké si možno prečítať v novinách, teda že išlo o omyl v navigácii. Incidenty však podľa Stoltenberga ako omyl a náhoda nevyzerajú.

„Máme dojem, že incident s Tureckom bol využitý na to, aby sa NATO ako organizácia zapojila do Západom rozpútanej informačnej kampane, ktorá prekrúca ciele operácie ruských vzdušných síl v Sýrii,“ povedal agentúre TASS ruský veľvyslanec pri NATO Alexander Gruska.

Turecko sa sťažovalo, že cez víkend jeho vzdušný priestor narušili ruské stroje. Generálny štáb tureckej armády v utorok informoval aj o ďalšom incidente, ktorý sa mal stať v pondelok, keď neidentifikovaný Mig-29 zameriaval turecké stíhačky. MiGy tohto druhu používa aj sýrske letectvo.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Sýria #Turecko