V prezidentskom paláci v Kábule sa našli dve lebky a kosti

V prezidentskom palácovom komplexe v afganskej metropole Kábule boli nájdené dve ľudské lebky a ďalšie kostrové pozostatky. Záhadný nález znova rozdúchal diskusie o osude niektorých vysokých predstaviteľov a ich príbuzných v krajine, ktorej moderná história je poznamenaná radom násilných prevratov a vojen, napísala agentúra AP.

06.10.2015 17:51
Afganistan, lebka Foto:
Vystavené časti ľudskej kostry v prezidentskom paláci v Kábule.
debata (18)

„Dve lebky a ľudské kosti“ boli objavené pri stavebných prácach na mieste kuchyne v palácovom komplexe, ktoré je sídlom súčasného afganského prezidenta Ašrafa Ghaního.

Ako pripomína agentúra AP, komplex nachádzajúci sa uprostred záhrad za ochrannými múrmi je výnimočnou zelenou oázou pokoja v chaose afganskej metropoly.

Identifikáciou kostrových pozostatkov poveril prezident Ghaní skupinu pozostávajúcu z forenzných expertov, členov Afganskej komisie pre ľudské práva a predstaviteľov ministerstva vnútra.

Jej úloha však bude zložitá vzhľadom na to, že posledných 35 rokov zmietajú Afganistanom prakticky nepretržite vojnové konflikty. Po boji proti sovietskym okupantom v 80. rokoch prišla v 90. rokoch občianska vojna a vláda Talibanu (1996–2001). Od zvrhnutia tohto hnutia v roku 2001 zvádza vláda každodenné boje s islamskými povstalcami.

Obeťami týchto búrlivých udalostí bolo aj niekoľko afganských vodcov. V roku 1996 Taliban zavraždil vtedajšieho prezidenta Nadžíbulláha a jeho skrvavené telo bolo ako varovanie zavesené na stĺp pri ceste.

Podobne bol pri prevrate v roku 1978 zabitý v prezidentskom paláci prezident Muhammad Daud s 18 členmi svojej rodiny.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Kábul #pozostatky