Bulharsko vydá do Rakúska podozrivého v kauze úmrtia 71 migrantov

Bulharsko vydá do Rakúska vodiča nákladného vozidla, ktoré našli Rakúšania koncom augusta odstavené na diaľnici so 71 mŕtvymi utečencami. Agentúre DPA to v utorok povedala bulharská prokurátorka.

06.10.2015 18:02
debata (1)

Päťdňová lehota na podanie odvolania voči súdnemu rozhodnutiu o vydaní vypršala, čo umožní odovzdať Bulhara na trestné stíhanie v Rakúsku, citovala DPA Liliju Ilievovú z prokuratúry v meste Montana na severozápade Bulharska. K vydaniu podľa nej dôjde do desiatich dní.

Bulharské orgány obviňujú zadržaného vodiča z toho, že chladiarenské vozidlo, v ktorom sa zatvorení utečenci podľa všetkého zadusili, riadil minimálne na časti cesty z Maďarska do Rakúska. Podľa prokuratúry sa musí zodpovedať z účasti na činnosti skupiny prevádzačov a zabitia z nedbanlivosti v 71 prípadoch. Viacerí podozriví v prípade sú vo väzbe v Maďarsku.

Vozidlo našli 28. augusta opustené na diaľnici asi 50 kilometrov južne od Viedne. Vyšetrovanie viedlo k zatknutiu siedmich podozrivých v Bulharsku a Maďarsku. Podľa rakúskych vyšetrovateľov sa utečenci zadusili už počas cesty v Maďarsku.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Bulharsko #utečenci