Lukašenko poprel, že by s Moskvou rokoval o leteckej základni

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko poprel, že by s Moskvou viedol rokovania o zriadení ruskej leteckej základne na bieloruskom území. Návrh ruského velenia vybudovať leteckú základňu v Bielorusku nedávno verejne podporil ruský prezident Vladimir Putin.

06.10.2015 18:49
debata (15)

„Základňu dnes nepotrebujeme, tým menej leteckú. Čo potrebujeme, sú jednotlivé druhy zbraní, o čom som otvorene povedal Putinovi a ešte predtým Dmitrijovi Medvedevovi,“ citovala Lukašenka bieloruská štátna agentúra Belt.

Odmietavý postoj bieloruského prezidenta je podľa odborníkov prekvapivý. Komentátori sa prikláňajú k názoru, že s ruským návrhom bude musieť Minsk súhlasiť vzhľadom na to, že bieloruská vláda je závislá na lacných energetických dodávkach z Ruska. Obe krajiny navyše spája zväzová zmluva a spoločná vojenská doktrína, ktorej súčasťou je aj spoločná ochrana vzdušného priestoru.

Plán ruského velenia na vybudovanie leteckej základne v Bielorusku Putin verejne podporil v polovici septembra. Poveril vtedy ministerstvo obrany a zahraničia, aby o tom zjednali dohodu s Bieloruskom. O tom, že by rokovanie začalo, sa zatiaľ neobjavili žiadne správy.

S myšlienkou vybudovania vlastnej základne v Bielorusku prišiel už v roku 2013 ruský minister obrany Sergej Šojgu. Základňa sa mala podľa skorších informácií vybudovať v meste Lida asi 50 kilometrov južne od bieloruských hraníc s Litvou a mal tam byť umiestnený celý ruský letecký pluk, ktorý má zhruba 60 strojov. Rusko už má v Bielorusku radarovú stanicu a komunikačné centrum pre námorné sily a jeho lietadlá využívajú bieloruské základne.

V Bielorusku sa budú v nedeľu konať prezidentské voľby, v ktorých je Lukašenko veľkým favoritom. Pokiaľ podľa predpokladov zvíťazí, získa najvyšší štátny post už piatykrát.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #bielorusko #Vladimir Putin #vojenská základňa #Alexandr Lukašenko