Grécky premiér a rakúsky kancelár navštívili ostrov Lesbos

Grécky premiér Alexis Tsipras a rakúsky spolkový kancelár Werner Faymann, ktorí v utorok spoločne navštívili ostrov Lesbos v Egejskom mori a pozreli si tam dve vyrastajúce registračné centrá pre utečencov, sa zhodli: Do riešenia utečeneckej krízy bude treba zapojiť i Turecko.

06.10.2015 22:24
debata (5)

Podľa ich názoru by Európska únia mala Turecku vyjsť v ústrety tam, kde je potrebná finančná pomoc a politický dialóg, avšak inak by mala zostať na svojej pozícii. V telefonáte pre tlačovú agentúru APA to uviedol rakúsky kancelár.

Podľa jeho názoru by postoje k problematike demokracie alebo kurdskej populácie v Turecku mali zostať nemenné, avšak vzájomné zbližovanie v európskej politike je nevyhnutnosťou. Na ostrove, ktorý navštívili šéfovia gréckej a rakúskej vlády, čaká na registráciu aktuálne viac ako 4-tisíc migrantov.

Obaja politici sa zhodli aj na tom, že treba urobiť maximum preto, aby čo najväčší počet potenciálnych migrantov zostal na mieste v regiónoch ich pôvodu. Za rozhodujúci krok týmto smerom označili nedávne rozhodnutie o uvoľnení pomoci vo výške dvoch miliárd eur pre utečenecké tábory v Turecku, Jordánsku a Libanone.

Žiadny štát súčasnú krízu nedokáže vyriešiť sám, ale spoločne sme dostatočne silní, aby sme to zvládli, vyplynulo z Faymannových slov.

Tsipras využil prítomnosť rakúskeho kancelára, aby ho upozornil na európsky rozmer súčasnej krízy a súčasne sa mu poďakoval za podporu. Rakúsko už skôr avizovalo, že je pripravené vyslať do Grécka 100 pracovníkov.

Obaja štátnici si pozreli aj miestny prístav, z ktorého denne cestujú na pevninu rádovo tisíce migrantov. Iba dnes dorazilo do Pirea viac ako 7-tisíc z nich, a to z ostrovov Lesbos i Chios.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Turecko #utečenci #Werner Faymann #Alexis Tsipras #lesbos