USA: Záplavy v Južnej Karolíne si vyžiadali najmenej 15 obetí

Na najmenej 15 stúpol počet obetí niekoľkodňových prívalových dažďov v štáte Južná Karolína na juhovýchode Spojených štátov. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters.

07.10.2015 10:02
záplavy, povodne, usa, južná karolína, Foto: ,
Záplavy v Južnej Karolíne zabili najmenej 15 ľudí.
debata

Vyše 800 ľudí, ktorí boli pre dažde donútení opustiť svoje domovy, býva momentálne v provizórnych útulkoch. Tamojšie úrady zároveň tvrdia, že pravdepodobne dôjde aj k ďalším evakuáciám, keďže viaceré miestne rieky stále dosahujú stupeň povodňovej aktivity.

Len slabú útechu ľuďom prinášajú predpovede slnečného počasia, ktoré by malo nastať v nadchádzajúcich dňoch. Podľa guvernérky Južnej Kalifornie Nikki Haleyovej treba očakávať, že nasledovných 36 až 48 hodín bude ešte premenlivých. „Nenechajte sa zmiasť slnkom,“ uviedla.

Úrady zároveň uviedli, že uzavretých je aj naďalej asi 300 spomedzi štátom spravovaných ciest a približne 160 mostov. Materiálne škody ešte nie je možné vyčísliť. V niektorých častiach Južnej Karolíny napadlo od piatka už vyše 600 milimetrov zrážok. Tento juhovýchodný americký štát síce nezasiahol hurikán Joaquin, napriek tomu však zažíva historický dážď a povodne.

Šesť spomedzi 15 obetí na životoch zapríčinili dopravné nehody, ďalších deväť ľudí sa utopilo. Dve ďalšie obete v súvislosti s dažďami zaznamenali aj úrady v susednej Severnej Karolíne. V Columbii, metropole Južnej Karolíny, ktorá zažila na najväčšiu vlnu dažďov ešte počas víkendu zrušila tamojšia univerzita – University of South Carolina – výučbu až do piatka.

Napriek tomu, že dažde na viacerých miestach už ustávajú, úrady vyzvali ľudí, aby ostali ostražití. Národná meteorologická služba uviedla, že najvyššie zaznamenané množstvo zrážok – 680 milimetrov – v Južnej Karolíne padlo počas niekoľkých dní v oblasti východne od mesta Charleston. „Najhoršie už máme za sebou, pokiaľ ide o dážď. Vo zvyšku týždňa celkom iste zažijeme slnko a veľmi vítané vyschýnanie,“ uviedol meteorológ Carl Barnes.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #záplavy #prívalové dažde #Južná Karolína