Lekári bez hraníc žiadajú nezávislé vyšetrovanie incidentu v Kundúze

Humanitárna organizácia Lekári bez hraníc (MSF) požiadala v stredu o zriadenie nezávislej medzinárodnej komisie poverenej vyšetrením útoku amerických vzdušných síl na nemocnicu v afganskom meste Kundúz, pri ktorom v sobotu zahynulo 22 ľudí.

07.10.2015 12:16
Afghanistan, nemocnica, Kunduz Foto:
Zhorená nemocnica, ktorá sa stala terčom leteckého bombardovania v Kundúze.
debata (16)

Informovala o tom agentúra Reuters. Lekári bez hraníc uviedli, že úlohou komisie, na ktorej zriadenie stačí na základe Ženevských konvencií žiadosť jedného štátu, by bolo získavanie skutočností a dôkazov v Spojených štátoch, Afganistane a v rámci Severoatlantickej aliancie.

Až na základe zistení tejto komisie sa Lekári bez hraníc rozhodnú, či v súvislosti so stratami na ľudských životoch a materiálnymi škodami, ku ktorým pri útokom došlo, podajú trestné oznámenie. „Ak to necháme tak, v podstate tým vystavíme bianko šek všetkým štátom, ktoré sú vo vojne,“ povedala v stredu na tlačovej konferencii v Ženeve predsedníčka MSF Joanne Liu.

Nemocnica pod správou medzinárodnej humanitárnej organizácie Lekári bez hraníc (MSF) sa v Kundúze stala terčom leteckého bombardovania, pri ktorom zomrelo najmenej 22 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia. Čelní predstavitelia MSF vzápätí vyzvali na nezávislé vyšetrenie tohto incidentu, ktorý označili za vojnový zločin.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #vyšetrovanie #Kundúz #Lekári bez hraníc (MSF)