Prezidenti V4 a Chorvátska rokujú o utečeneckej kríze

Prezidenti Slovenska, Česka, Maďarska, Poľska a Chorvátska vo štvrtok v Balatonfürede na brehu najväčšieho maďarského jazera rokujú o utečeneckej kríze.

08.10.2015 08:22 , aktualizované: 15:30
Zeman, Kiska, Áder, Duda Foto: ,
Na snímke zľava český prezident Miloš Zeman, slovenský prezident Andrej Kiska, maďarský prezident János Áder a poľský prezident Andrzej Duda počas rokovania.
debata (40)

Poľský prezident chce pri tejto príležitosti nastoliť takisto problematiku nového rusko-nemeckého plynovodu Nord Stream 2. Kvôli zlému počasiu ale muselo lietadlo s poľským prezidentom pristáť nie na letisku pri Balatone, ale v Budapešti, uviedla poľská televízia TVN 24.

Dvojdňového summitu pri Balatone sa zúčastňujú nielen šéfovia štátov visegrádskej štvorky (V4), teda Miloš Zeman, János Áder, Andrzej Duda a Andrej Kiska, ale ako zvláštny hosť aj chorvátska prezidenta Kolinda Grabarová Kitarovičová. Jej krajina je obzvlášť zasiahnutá utečeneckou krízou.

Väčšina utečencov teraz mieri do Európy cez Chorvátsko, pretože Maďarsko uzavrelo svoju hranicu so Srbskom plotom. Záhreb, kde vládne ľavicová vláda, teraz posiela utečencov do Maďarska, kde ich úrady prepravujú na hranice s Rakúskom.

Rozkol medzi krajinami visegrádskej štvorky vyvolala otázka utečeneckých kvót, prijatých Európskou úniou. Česko, Maďarsko a najmä Slovensko sú proti kvótam, Poľsko ale koncom septembra na schôdzke ministrov vnútra EÚ na rozdiel od vysegrádskych partnerov hlasovalo pre rozdelenie 120 000 žiadateľov o azyl.

Prezident Duda, ktorý je kritikom kvót aj terajšej poľskej vlády, odcestoval na Balaton so snahou prekonať posledné zlé skúsenosti a rozkol, summit vidí ako príležitosť k obnove dôvery a strategického uvažovania v rámci V4, ako uviedol Dudov spolupracovník Krzysztof Szczerski. Poľský prezident chce tiež na partnerov naliehať, aby Vysegrádska skupina zaujala spoločné stanovisko k plánom vybudovať ďalší plynovod Nord Stream 2, ktorý by do Nemecka prepravoval ruský plyn a obišiel by Ukrajinu a strednú Európu.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #summit #krajiny V4 #migračná kríza