Reuters: Rusi útočia v Sýrii na povstalecké mesto, aby zaistili Homs

Obyvatelia sýrskeho mesta Talbísa majú za sebou ruské nálety a pripravujú sa na pozemný útok. Mesto má v rukách opozícia a po niekoľkodňovom bombardovaní z neho ušli stovky rodín.

08.10.2015 10:24
rusko, vojnová loď, bombardovanie, vojenská... Foto:
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že Rusko konzultuje trajektóriu okrídlených rakiet vypaľovaných z vojnových lodí Kaspickej flotily s Irakom a Iránom.
debata (271)

Ľudia sa nezhromažďujú a nechodia sa ani modliť do mešít. Školy sú zatvorené a ulice prázdne. Prečo Rusi útočia práve tu, keď najbližší radikáli z Islamského štátu (IS) sú ďaleko na severe? Sýrska vláda sa chce zmocniť tejto opozičnej enklávy v provincii Homs, aby ovládla strategické veľké mestá západnej Sýrie, napísala agentúra Reuters.

Pred začatím ruských náletov znejú sirény a ľudia utekajú do domov. Miestni hovoria, že Rusi síce tvrdia, že útočia len na IS, ale v prípade Talbísy je to inak. Je to strategický bod, ktorý musí režim dobyť späť, ak si má udržať vládu nad veľkými západnými mestami, a to aj za cenu vypratania púštnych a poľnohospodárskych oblastí na východe.

Talbísa leží rovnako ako Rastan a okolité sunnitské dediny blízko diaľnice spájajúcej mestá od severu k juhu. „Cieľom je prinútiť nás kapitulovať, aby Asad mohol začať napĺňať svoj plán o rozdelení krajiny,“ povedal Khalifa Saláma Táhir z mestskej rady Talbísy. V enkláve žije 300 000 ľudí, na juhu potom ležia kasárne a ešte ďalej na juh je mesto Homs, ktoré bolo jedným z prvých, ktoré povstali proti Asadovi, a patrilo k základniam opozície. Teraz je až na štvrť Vaar znovu pod kontrolou Asada.

Sýrske lietadlá minulý týždeň zhadzovali na Talbísu a okolie letáky, na ktorých sa sľubovalo dobré zaobchádzanie tým, ktorí sa vzdajú. Budú sa môcť vrátiť k svojim rodinám. Sýrska vláda tvrdí, že v provincii Dará sa takto podarilo prinútiť ku kapitulácii 700 bývalých povstalcov.

Armáda so svojimi spojencami a za podpory ruského letectva začala útočiť ďalej na severe, v provinciách Hamá a Idlib. Povstalci v Talbíse čakajú, že sa chytá útok aj na nich. „Počuli sme, že zhromažďujú jednotky, vo vzduchu sú bez prestania ruské monitorovacie lietadlá,“ povedal Zájdi Barbúr z povstaleckého oddielu.

Obyvatelia označili nedávne ruské nálety za vôbec najhrozivejšie útoky zo všetkých vojenských akcií, ktoré prežili v minulých štyroch rokoch. „Zhodili do centra Talbísy naraz desať bômb. Bol to ohromný výbuch. Všade bol dym a zničené domy, záchranári, sanitky, ľudia pod sutinami,“ povedal obyvateľ Talbísy Hasan abú Nuh, podľa ktorého prišlo o život 18 osôb. Mnoho ľudí sa nerozhodlo pre útek, okrem iného kvôli tomu, že je Talbísa obkľúčená. Okrem Rusov celú enklávu bombardujú aj sýrske lietadlá.

Občania aj bojovníci opozície sa zhodujú, že boj o vidiecke oblasti severne od Homsu sú bojom o mesto samotné, teda o barometer revolúcie. „Mali sme čo dočinenia s libanonským Hizballáhom a tiež s Iránom a miestnymi milíciami. Nikto z nich nebol schopný nás poraziť a nepodarí sa to ani Rusku,“ povedal Barbúr.

Ruské vojnové lode zasiahli infraštruktúru Islamského štátu

Ruské ministerstvo obrany informovalo, že štyri ruské vojnové lode zasiahli v noci nadnes v Sýrii infraštruktúru Islamského štátu (IS). Strely zasiahli dielne na výrobu granátov a výbušných zariadení, veliteľské centrá, muničné sklady, sklady pohonných hmôt a výcvikové tábory, uvádza sa podľa agentúry Reuters v dnešnom vyhlásení na webovej stránke ministerstva obrany.

Agentúra Interfax citovala vyhlásenie hlavného veliteľa ruského vojenského letectva Viktora Bondareva, ktorý spresnil, že od 30. septembra, keď sa začala ruská operácia v Sýrii, ruské lietadlá zasadili objektom IS spolu 112 vzdušných úderov. Bondarev doplnil, že všetky vypálené bomby a rakety zasiahli určený cieľ. Každej akcii podľa neho predchádza dôsledná príprava posádky alebo obsluhy.

„Študujeme údaje získané z dronov, ako aj snímky vesmírnej rozviedky,“ uviedol. Spresnil, že po návrate z misie sa vyhodnocuje úspešnosť každej z posádky lietadiel, okrem iného aj na základe záberov z družíc, bezpilotných lietadiel a údajov vojenskej rozviedky.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov podľa agentúry RIA Novosti uviedol, že Rusko konzultuje trajektóriu okrídlených rakiet vypaľovaných z vojnových lodí Kaspickej flotily s Irakom a Iránom. RIA Novosti poznamenala, že videozáznam zásahu stanovených cieľov v Sýrii raketami vypálenými z ruských lodí je dostupný aj na kanáli YouTube ruského ministerstva obrany.

Bondarev zdôraznil, že počas ruských leteckých operácií v Sýrii nebol zasiahnutý nijaký civilný objekt. Sýrska opozícia i západné štáty však tvrdia opak: podľa nich došlo k obetiam na životoch z radov civilistov, ako aj k zásahu pozícií umiernenej sýrskej opozície, ktorá bojuje proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

271 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Homs #Sýria