Fico: Zmena na Kube by mala byť postupná

Predseda vlády Robert Fico sa počas svojej oficiálnej návštevy na Kube stretol s kubánskym kardinálom Jaimem Lucasom Ortegom y Alaminom.

08.10.2015 22:08
Fico Foto: ,
Predseda vlády Robert Fico.
debata (23)

Fica na návšteve sprevádzajú ministri financií a zahraničných vecí Peter Kažimír a Miroslav Lajčák.

Ako informuje tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR, Fico „ocenil osobný príspevok kardinála, ako aj katolíckej cirkvi k pozitívnym zmenám na Kube“. Obe strany sa zhodli, že pri transformácii krajiny by mali dostať prednosť „postupné a dobre pripravené zmeny pred šokovou terapiou“.

V tomto kontexte slovenská delegácia ponúkla podľa tlačového odboru autentické pozitívne, ale aj negatívne skúsenosti z transformačného procesu na Slovensku. Fico kardinála informoval aj o konštruktívnych vzťahoch medzi vládou SR a cirkvami na Slovensku a zároveň pozval kardinála na návštevu našej krajiny.

Predseda vlády je s ministrami na návšteve Kuby do soboty 10. októbra. Návšteva má mať hlavne ekonomický charakter, hlavným bodom by mal byť podpis Dohody o uznaní a vysporiadaní kubánskeho dlhu voči Slovenskej republike. Zároveň sa bude diskutovať aj o účasti slovenských firiem na niektorých, predovšetkým energetických projektoch. Rokovať by sa malo aj o aktuálnom vývoji v politickom dialógu medzi EÚ a Kubou. Počas návštevy Kubánskej republiky bude Fico rokovať v Havane s predsedom Štátnej rady a Rady ministrov Raúlom Castrom a ďalšími ústavnými činiteľmi.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Kuba